De Bie probeert het als vrouw

Soort:Column
Onderwerp:Nachtcrème
Auteur:Henk van Gelder
Medium:NRC Handelsblad
Datum:09-10-1999
Pagina:27 (Media)

Wim de Bie is zijn solocarrière vorig seizoen aarzelend begonnen, en dat is zacht gezegd. De gekunstelde opzet van een maatschappelijke discussie onder toezicht van een ongeloofwaardig college, wekelijks in het Vakbondsmuseum in Amsterdam, vermocht weinig in beweging te brengen. Ook zelf gaf hij naderhand trouwens toe dat de start niet overtuigend was geweest: iets te verkrampt had hij zich voorgenomen geen typetjes te spelen om zijn optreden zoveel mogelijk te laten afwijken van de programma's die hij een kwart eeuw lang met Kees van Kooten maakte.
 
Dit voorjaar, gesitueerd in een bunker nabij het Naardermeer, was De Bie alweer veel beter op dreef. De mededeling dat hij daar doende was een boek over zijn broers te schrijven, gaf hem het excuus toch ook weer enkele andere personages te spelen - en daardoor ontstond op de beste momenten een mooi uitgekiend vlechtwerkje van karakters en standpunten.
 
Maar net als het duo Van Kooten & De Bie vroeger, blijkt ook de solist Wim de Bie te streven naar een snelle afwisseling van formules, invalshoeken en typeringen. Op de voorpagina van de VPRO Gids prijkt hij deze week in een nieuwe, voyante vermomming, die danig doet denken aan de rondborstige babbelpresentatrice Christine van der Horst van het Veronica-programma "Nachtsuite". Christa van der Molen heet ze, en ze wordt door haar schepper geannonceerd als 'mijn nieuwe identiteit'.
 
In een interview dat alle kenmerken vertoont van een zelfgeschreven bijdrage, en deze week ook is afgedrukt in het Vlaamse programmablad Humo, speelt De Bie een nogal doorzichtig spel: vol trots nodigt hij de interviewer uit in zijn 'leasetieten' te knijpen, hij kondigt zijn coming out als travestiet aan en zegt voorts te vinden dat de VPRO op Nederland 3 hoognodig eens moet meedoen aan de combinatie van high en low culture die tegenwoordig bij de 'betere kranten' zo succesvol zou verlopen: 'Ik wil een programma maken dat zo ver mogelijk af staat van de identiteit van Net 3.' Nu goed, een nieuwe serie mag niet worden beoordeeld op basis van de voorpubliciteit.
 
Wat in elk geval vaststaat over de komende activiteiten van Wim de Bie, is dat hij dit weekeinde begint met een achtdelige reeks zondagavondprogramma's onder de titel "Nachtcrème". Zelf presenteert hij daarin, als Christa van der Molen, een 'klaar-voor-mijn-bed-show' naar Veronica-snit, terwijl actrices als Annet Malherbe, Carolien van den Berg en Celia Nufaar aantreden in huiskamerscenes waarin naar die nachtshow wordt gekeken. Meer laat de maker er in zijn artikel niet over los.
 
'Ik hoop er het beste van', aldus De Bie, 'en als de laatste uitzending niet lijkt op de eerste, is het seizoen geslaagd.' Die passage oogt oprecht.
 

 
Terug naar Bibliografie