Panopticum van Van Kooten & De Bie

Soort:Artikel
Onderwerp:De Terugkeek van Van Kooten en De Bie
Auteur:Henk van Gelder
Medium:NRC Handelsblad
Datum:15-11-2003
Pagina:59 (TV Vooraf)

Zelf kon ik onmogelijk een keuze maken. Hoe valt in vredesnaam het duo Jacobse & Van Es af te wegen tegen de familie Van der Laak - en gesteld dat de keus op Jacobse & Van Es zou vallen, doemt onmiddellijk de vraag op welke scne dan de beste van allemaal was: de tuin die winterklaar werd gemaakt, de kliniek voor de zoetstoftherapie, de sekshandel van Maison Pretty Boy of de oprichting van de Tegenpartij. Maar er was nog zoveel meer. De Vieze Man in de bonbonwinkel, wethouder Hekking van Juinen, de gebroeders Temmes ("d ist der Bahnhof!"), de Duitse leraar, dr. Clavan, Ralph en Thea Ternauw, de gezusters Veenendaal - het tussen 1974 en 1998 opgebouwde oeuvre van Kees van Kooten en Wim de Bie is veel te rijk voor zo'n eenduidige keuze. Mij is het in elk geval niet gelukt.
 
Maar veel anderen wel. "We hadden aangekondigd dat we in het anderhalf uur durende programma met oude tv-fragmenten onze keuze zouden laten zien, aangevuld met de door de kijkers gekozen Top 5", schreef Wim de Bie dinsdag op zijn weblog. "Daar is zo overweldigend op gereageerd en de smaak van ons publiek bleek zo overeen te komen met de onze, dat we hebben besloten meer kijkersaanvragen te honoreren dan slechts die vijf. Zodoende is aanstaande zondag de Terugkeek Top 18 te zien."
 
De terugkeek van Van Kooten en De Bie, door de heren zelf samengesteld in het tuinhuisje van Wim de Bie waar ooit dr. Walter de Rochebrune woonde, is door de VPRO mede bedoeld ter promotie van De Koot & Biebliotheek, een elf dvd's omvattende doos met naar schatting een kwart van de complete Simplisties Verbond-erfenis. Geselecteerd volgens twee criteria, aldus Kees van Kooten: "Vinden we het nu nog leuk en loopt er een lijn van toen naar nu? Niet zonder trots constateerden we dat ons werk die toets kan doorstaan."
 
De dvd's - een uitstekend en lichtelijk verslavend alternatief voor saaie tv-avonden - ontlenen mede hun waarde aan de oerversies van heel wat later befaamde figuren. Zoals de nog onbekende F. Jacobse die al in 1976 gangmaker was van de ordinaire Cercle du Vin Populair en pas een jaar later opdook aan de zijde van Tedje van Es. Terwijl deze Van Es eerder al solistisch debuteerde als organisator van de Nederlandse bouncing-kampioenschappen. Of de regelneef die in 1977 nog Loet van Kooten heette, en pas nadien Cor van der Laak werd.
 
Van Kooten & De Bie lijken hiermee definitief bijgezet in het panopticum van de Nederlandse televisie. Maar intussen heeft De Bie al verklaard dat er nog veel meer is teruggevonden - en dat er dus misschien nog aanvullingen komen.
 
De terugkeek van Van Kooten & De Bie, VPRO, Ned.3, 20.25-21.50u.
 

 
Terug naar Bibliografie