"Gat van Nederland" miste aantal teckels

Ondertitel:Oog en oor
Soort:Recensie
Onderwerp:Het Gat van Nederland 8
Auteur:Nico Scheepmaker
Medium:Leeuwarder Courant
Datum:02-03-1973
Pagina:2

Het programma van de EO werd niet met een geestige, wervelende tekst besloten, maar met Joh. 12 : 46 ("Ik ben als Licht in de Wereld gekomen"), was op zichzelf natuurlijk ook een wervelende tekst is, maar dan voor een Grotere Omroepvereniging dan de EO nu nog is. Daarbij begon het Gat van Nederland, dat meteen goed startte met het bezoekje bij de voorzitster van de Nederlandse teckelclub, een dubbele baronesse wier naam zo lang was dat ik hem in de gauwigheid niet kon copiŽren. Een aardig item met al die teckels, en de camera die naar die teckels op jacht ging. Daarna gaf Wim de Bie een impressie vanuit een Zuidamerikaans land vanuit zijn hotelkamer, waarna we een bezoekje brachten bij de Unie van Beambten. Dat was erg kort, en ik miste iets. Vervolgens zagen we kinderen lezen leren (ook erg kort), waarna de dichter Rutger Kopland de rivier de Aa aanwees en verklaarde dat dit landschap hem troost verschafte van het verdriet dat alles voorbij gaat. Wijzend op een eeuwenoude boom, zei hij met vooruitziende blik: "Ook dit gesprek wordt futiel".
 
Ik weet niet was het was, maar ik miste iets in dit gesprek. Ik miste daarentegen niet in "De hel van Groningen" oftewel de Van Mesdaginrichting, waar Hans Verhagen ons liet zien hoe de gedetineerden daar gehuisvest zijn, soms voor vele vele jaren wegens het plegen van moord. Het beste onderdeel van deze keer. Vervolgens werd Ina Thilippo ("Alles wat karakteristiek en intens is, vind ik fijn") van het culturele radioprogramma "Adempauze" een dagje lang gevolgd. Afgezien van het feit dat ik er een beetje zeeziek van werd (maar dat kan natuurlijk ook aan de regelmatig terugkerende, verbindende beelden van de zee hebben gelegen), miste ik toch iets in dit onderwerp, evenals in het onderwerp dat "Het Gat" gisteravond dichtte. het bezoekje bij de PPR.
 
Even eerder waren Kees en Wim weer allervermakelijkst te werk gegaan als discjockeys, waarbij ik niets miste, maar wat kan het dan toch geweest zijn dat ik in die andere, hier boven genoemde onderwerpen miste? Opeens wist ik het: de teckels! Er liepen veel te weinig teckels in die onderwerpen rond! Ik miste bij de Unie van Beambten drie teckels, bij Rutger Kopland ongeveer vijf (hollend rondom de boom), bij de PPR een stuk of zeven, en bij Ina Thilippo een hele kennel van 32 teckels. Tja, dat kan wel eens zo gebeuren, misschien volgende keer beter, maar dan met (bijvoorbeeld) theepotten.
 
[...]
 

 
Terug naar Bibliografie