Mies was weer erg boeiend en scène

Ondertitel:Kijk en luister
Soort:Recensie
Onderwerp:Mies en scène 12
Auteur:Nico Scheepmaker
Medium:Leeuwarder Courant
Datum:08-10-1966
Pagina:2

Mies en scène en de beide actualiteitenprogramma's trokken gisteravond het meest de aandacht. Attentie kwam met een uitstekende reportage van Henk van den Berg over Radio London en Radio Caroline, en de actie die de Engelse regering tegen deze piratenzenders op zee in petto heeft. Ook voor Nederland dus een interessant probleem, met Veronica voor de kust. De argumenten van de jeugdige directeur van Caroline (de naam doet denken aan een orkaan) waren niet onverdienstelijk. Hij wees er bijvoorbeeld op dat de tegenacties gegrondvest zijn op een charter waarbij de middengolf verdeeld wordt over tweehonderd zenders, terwijl er inmiddels al een vijfhonderd zenders gebruik van maken. De meerderheid is dus "illegaal". Actie tegen enkele van de new-comers zou discriminatie betekenen. Bovendien beweerde hij dat er, volgens de opiniepeilingen, veel meer mensen naar de piratenzenders luisteren dan naar de BBC. Allemaal argumenten die in Engeland wel zullen aanspreken.
 
Achter het Nieuws (vol onverwachte intermezzo's, met een dr. De Vaal, die voortdurend in het beeld kwam; ik heb al gezegd dat Achter het Nieuws de "running gag" ontdekt had) had zijn beste greep gedaan met genoemde dr. De Vaal, die zei dat Nederland voor toeristen een reservoir van poliopatiënten is en die de regering hekelde omdat in dit land nog altijd het prik-vaccin tegen polio wordt gebruikt, terwijl overal elders al lang het slik-vaccin in zwang is.
 
Mies en scène tenslotte volgde het vertrouwde patroon. Wel konden enkele kleine veranderingen worden geconstateerd: een ander orkestje onder leiding van Frans de Kok, een andere openingstune, en een ander begin, - maar dat kan incidenteel zijn geweest.
 
Mies kwam direct vol in het beeld en legde een klein, alledaags probleempje voor: wat doet de haan in het kippenhok? Daarna beantwoordde een pluimveehouder die De Haan bleek te heten de vraag door te verzekeren dat de haan niet onmisbaar is voor het leggen van de eieren, maar dat hij in het hok thuishoort om de kippen "jolig" te houden. In dezelfde klasse hoorde het gesprek met vader en opa Swart thuis, twee kennelijk bijzonder aardige, hartelijk mensen, die gek zijn op hun Sjakie, wiens doelpunt tegen Besiktas we ook nog even te zien kregen. Harry Mulisch werd aan de tand gevoeld over zijn nieuwe boek "Bericht van de Rattenkoning", waarbij Mies Bouwman hem, kritische opmerkingen over gebrek aan nauwkeurigheid voorlegde, van burgermeester Van Hall, Han Lammers (van De Groene) en Dick Hillenius in Het Parool. Mulisch antwoordde dat hij van zich zelf geen uiterste vorm van subtiliteit eiste bij een onderwerp waarbij de anderen, de regenten, als een olifant door de porseleinkast waren gelopen. De twee cliché-mannetjes van het radioprogramma "Uitlaat" draaiden hun repertoire af, de film "Het gangstermeisje", die binnenkort in première gaat, werd op zijn afzonderlijke onderdelen bekritiseerd en goed bevonden door Ed v.d. Elsken (fotografie), Henny Orri (actrices), Hugo de Groot (muziek), Cees Nooteboom (script) en een ouveuse. En tenslotte zat professor Mazure, voorzitter van de Eerste Kamer, in de stoel (een andere, maar wel weer een S-vormige) voor de tien vragen. Korfbal bleek zijn favoriete sport te zijn geweest, en als het knellendste probleem zag hij niet de atoombom, maar het bevolkingsvraagstuk. Op de vraag hoe het kwam dat de televisie wel vaak in de Tweede Kamer komt, maar nooit in "zijn" Eerste Kamer komt, antwoordde hij dat de televisie wel de wedstrijden van Ajax uitzendt, maar niet die van een amateurclub. De Tweede Kamer verhoudt zich tot de Eerste, als een beroepsvoetbalclub tot een amateurvereniging, meende hij.
 

 
Terug naar Bibliografie