Kanaalzwemmen

Soort:Column
Onderwerp:Van Kooten & De Bie 18
Auteur:Han Lips
Medium:Het Parool
Datum:03-03-1997
Pagina:13 (Media)

De man die gisteravond door Kees van Kooten werd aangesproken symboliseerde de Nederlandse bereidwilligheid om deel te nemen aan een discussie, laat staan een Brede Maatschappelijke.
 
Hij was 'beslist niet' van plan een mening te hebben over de uitbreiding van Schiphol. Waarom niet? vroeg Van Kooten. 'Omdat ik daar niet aan meedoe,' zei de man en maakte zich uit de voeten. Wim de Bie had gelukkig geen last van geen mening. Hij was tegen elke aantasting van de natuur. 'Jij hebt makkelijk praten,' verweet Van Kooten hem. 'Jij hebt een mening.'
 
Ondertussen worden we in Amsterdam voorbereid op het IJburg referendum. De spotjes van de Nee-zeggers zijn sterker, zoals kon worden verwacht, want zij hebben een mening: beelden van wuivende rietkragen en een dreigement dat na het IJmeer ook de Veluwe en de Duinen wel eens geasfalteerd kunnen worden.
 
Men leert snel. In een ander item van het AT5 journaal werd een lid van de Milieugroep Zaandam aan het woord gelaten over een snelweguitrit in Noord. En wat bleek? Een 'uniek stukje groen' werd bedreigd. We kregen beelden te zien: weer een wuivende rietkraag. Er was ook sprake van angst voor geluidsoverlast. Een toekomstig slachtoffer schetste een beeld van een verjaardag waarop men elkaar niet verstond omdat het raam openstond.
 
Een echte Hollandse nachtmerrie.
 

 
Terug naar Bibliografie