"Mooi weer vandaag" is klassieke mijlpaal

Ondertitel:Oog en oor
Soort:Recensie
Onderwerp:Het Gat van Nederland 15
Auteur:Nico Scheepmaker
Medium:Leeuwarder Courant
Datum:19-10-1973
Pagina:2

[…]
 
Allerlei Midden-Oostenprogramma's heb ik gisteravond gemist, niet alleen door "Mooi weer vandaag", maar ook doordat ik "Het gat van Nederland" niet wilde missen: voor mij het eerste "gat" na de commandowisseling. Wat meteen opviel was, dat Ad 's Gravesande er zijn tijd voor nam: 20 minuten voor de "Magic bus" vond ik rijkelijk veel, 18 minuten voor Cornelis Bastiaan Vaandrager eveneens, en 20 minuten voor Hans Pelgrom en fotomodel Anette idem dito.
 
Het slotnummer, Kees van Kooten als kunstenaar, was heel aardig maar werkte nauwelijks meer als parodie, omdat we met bovengenoemde onderwerpen de "kunstenaars" al zó in extremis gezien hadden, dat er niet meer bovenuit te komen viel. "Ik ben erg intens", zei Kees. Maar dat haalt natuurlijk niet bij fotograaf Hans Pelgrom die vrijgaf dat hij en Anette haar make up in gesprekken samen opbouwen, en die een grammofoon aanzetten omdat een studio stierf zonder muziek.
 
Over Vaandrager viel moeilijk te overtreffen met uitspraken als: "De mind is belangrijker dan de brains". "Je moet je awareness uitbouwen" en "Via het spuiten lig ik aan het gas, ik bedoel: de inspiratielijn met God". Voeg daar nog aan toe dat bij de "Magic bus" de headshops werden vertaald met "hoedenwinkels", dan begrijpt u dat Kees en Wim dit keer als parodisten voor een onmogelijke taak stonden.
 
Het beste onderwerp vond ik dan ook "Moeder Daniëla," prachtig gefilmd, en ook zeer sterk verteld door de vrouw die als meisje een banaan gegeten had, als sloofje in een Utrechtse Sacristie, inclusief vermanende verschijning van Onze liever Heer. Mooi onderwerp voor "Waar gebeurd", dacht ik nog. En zie, bij de aftiteling bleek dat dit onderwerp gemaakt was door het team van "Waar gebeurd"!
 

 
Terug naar Bibliografie