Opdeling heer Cees en heer Wim geen succes

Soort:Recensie
Onderwerp:Simplisties Verbond 6
Auteur:Nico Scheepmaker
Medium:Leeuwarder Courant
Datum:19-02-1975
Pagina:2

[...]
 
Ook de scène met de kapper en zijn klant (die op de grote vaart zat, op weg naar Indië zijn haar in Genua liet millimeteren, om het op de terugweg in Kaapstad nog even te laten bijwerken zodat hij weer met een knappe kop met haar thuiskwam) mocht er wezen, maar echt geboeid werd ik toch niet door deze film.
 
En iets dergelijks moet ik van het Simplisties Verbond zeggen, en meer nog van het Nieuw Simplisties Verbond. De laatste afsplitsing heeft heer Bie als drijvende figuur, en bleek vrouw Kraaykamp als omroepster te hebben aangenomen. Heer Bie legde uit waarom hij als Simplizissimus een kleine zelfstandige was geworden, maar met uitzondering van zijn spiritual aan het slot, viel er weinig om te lachen of te gniffelen. Daarna kwam Cees van Kooten (heer Kooten is dus weer teruggeschroefd naar Van Kooten, alleen staat er nu Cees voor in plaats van Kees), dat was wel wat leuker, maar ook niet overdreven veel.
 
In ieder geval bleek wel dat heer Kees en heer Wim moeilijk buiten elkaar kunnen, want die opdeling in een kwartiertje Wim en een kwartiertje Kees was geen groot succes. Deze kunstgreep om de aandacht weer even terug te winnen of vast te kunnen blijven houden, komt mijns inziens onnodig vroeg. Er zaten genoeg elementen in het Simplisties Verbond om het nog een tijdje op redelijk hoog niveau te kunnen uitzingen, want die echt simplistische dingen, die mijns inziens voor het opscheppen liggen (ik herinner aan de gebogen pijp als kunstwerk en het ene mes dat alle snijhandelingen verricht, uit vorige uitzendingen), hebben ze nog niet voldoende uitgebuit.
 

 
Terug naar Bibliografie