Dimitri Frenkel Frank: 'Ik weet niet of scherpe satire nog kan op televisie'

Ondertitel:'Hadimassa' gaat enigszins gewijzigd derde tv-seizoen in
Soort:Artikel
Onderwerp:Hadimassa
Auteur:Ale van Dijk
Medium:Het Vrije Volk
Datum:17-10-1969
Pagina:4

'Hadimassa' gaat vanavond enigszins gewijzigd het derde tv-seizoen in. Henk van Ulsen en Yoka Berretty, twee seizoenen lang vaste gasten, komen niet terug. De bekende rubrieken 'Brainstorm' en de strip zijn verdwenen. Het team, dat de teksten en ideeën produceert, is tot drie man teruggebracht: Dimitri Frenkel Frank, Wim de Bie en Kees van Kooten. De 'blijvertjes' zijn: Ton van Duinhoven, Armemarie Oster en Ton Lensink. En - vaker in beeld dan ooit tevoren - de 'Cliché mannetjes', maar nu als de heren 'Kikkert en Van Troostwijk.
 

Het produktieteam van Hadimassa is komend seizoen teruggebracht tot van links naar rechts: Wim de Bie, Kees van Kooten en Dimitri Frenkel Frank.
 
'Een kleinere cast dus', concludeerde gistermiddag in Bussum Dimitri Frenkel Frank, 'maar dat heeft een groot aantal voordelen.'
 
Een bezwaar van de vroegere opzet vond Frenkel Frank, dat niet iedereen in beeld aan z'n trekken kwam. En over de leverantie van méér dan drie auteurs zegt hij: 'Je kunt met z'n drieën méér maken dan met een heel team. Of je zou het op zn Amerikaans moeten gaan doen waar ze veertien mensen aantrekken om aan de teksten te schaven en ideeën te leveren. Dat kan je hier nou eenmaal niet, zelfs niet als je hier zo'n team geschikte tekstschrijvers bij elkaar zou vinden.'
 
En even later voegt hij hieraan toe: 'Het zal een vreselijke hijs worden, elke maand veertig minuten tv maken. In totaal maken we dit seizoen acht Hadimassa's. En we zouden het ook niet kunnen als we er zelf niet vreselijk veel plezier in hadden. Tegelijkertijd een stimulans om er hard aan te werken.
 
En over tekstschrijvers: 'Als zich iemand aandient met briljante teksten, graag. Maar ze zijn er niet, in Nederland, ik zou bijvoorbeeld ook graag teksten hebben van een vrouw. Want ik weet niet hoe het komt, maar wij schrijven altijd veel méér voor mannen dan voor vrouwen, 't Zal iets met de huidige maatschappij-vorm te maken hebben, ik weet het niet.'
 
Ton van Duinhoven — per interruptie: 'Vrouwennummers maak je toch immers thuis!'
 
Vraag: 'Deze eerste aflevering heeft een wat vriendelijker, modieuzer gezicht dan de Hadimassa's van vorige seizoenen. Is de satire er nu helemaal uit?'
 
Frenkel Frank: 'Ik weet niet of de scherpe, harde satire nu nog kan op televisie. Wie die zou moeten maken, ik weet het niet.
 
Je zou, geloof ik, wel mensen moeten hebben, die helemaal buiten de maatschappij staan. Maar dan zou het satire worden, die geen omroep zou willen of kunnen uitzenden. Het zou onuitzendbaar worden. Hoewel. Als er aanleiding is en ik me erg kwaad maak het kan in de komende maanden best voorkomen.
 
Waar Frenkel Frank als regisseur van het programma extra aandacht aan besteedt is de vormgeving. 'We willen het zo professioneel doen als mogelijk is, ook al hebben we maar twee dagen studiofaciliteiten.
 
De serie is komend seizoen geheel in kleur, net als in het vorige seizoen overigens. Gisteren, een dag na de montage hebben we de aflevering tegelijkertijd in kleur en zwart-wit gezien. Algemene conclusie: 'Zonder kleur gaat er voor de kijkers erg veel verloren; En er zijn in dit land nog maar 100.000 kleurenkijkers en 2,4 miljoen zwart-wit-kijkers'.
 
Antwoord: 'Als je voor de radio stereo-programma's maakt, dan laat je dat toch ook niet na, omdat lang iedereen thuis nog geen stereo kan ontvangen?'
 
De Bie en Van Kooten komen dit seizoen in Hadimassa vaker in beeld dan ooit: 'We hebben er nu ook meer tijd voor uitgetrokken.' zeggen ze.
 
Ton van Duinhoven: 'Als ik hier niet zoveel plezier in had zou ik het nooit doen. Maar ik vind deze sfeer geweldig om in te werken. Kijk, 's avonds sta ik ook nog in de schouwburg, moet je bedenken! Da's dubbel hard werken. Hoe dan ook, voor ieder van de makers en presentatoren geldt: 'Hadimassa ik hou van je'.
 

 
Terug naar Bibliografie