Waarom knipt de VARA Outsiders uit Fenklup?

Ondertitel:Manager John van Setten onderneemt juridische stappen
Soort:Bericht
Onderwerp:Fenklup 25
Auteur:Henk van der Meyden
Medium:De Telegraaf
Datum:15-03-1968
Pagina:23

Amsterdam, donderdag
 
Waarom heeft de VARA-televisie zonder opgave van redenen een van Nederlands meest populaire beatgroepen, "de Outsiders", geknipt uit het programma Fenklup, dat vanavond op het scherm komt? De VARA zelf geeft daar geen reden voor op, maar Outsiders-manager Van Setten zegt ervan: "Insiders hebben mij verteld dat de VARA artiesten van het platenmerk Iramac boycot en daar wil ik me niet bij neerleggen. Ik heb mijn advocaat, mr. Smeets, opdracht gegeven een zaak wegens schade van reputatie, aanhangig te maken tegen de VARA."
 
Deze onthulling van Van Setten werpt een merkwaardig licht op de verhoudingen in Hilversum, want Iramac, de maatschappij waarvoor de Outsiders werken, is de platenmaatschappij van Willem Duys, een in VARA-kringen nu niet zo geliefd persoon.
 
Willem Duys zelf zei: "Er is veel haat en nijd in de wereld van de lichte muziek, maar als de VARA nu zou beginnen mijn artiesten te boycotten, zou dat te erg zijn."
 
De VARA-televisie heeft overigens al enige tijd laten merken dat men niet gesteld is op de Duys-artiesten. Zo hebben de pluggers van Duys het heel moeilijk in de VARA-studio. Een van hen zei me: "Bij alle omroepen behandelt men onze artiesten normaal en laat men ze met hun nieuwe platen in de programma's optreden, maar bij de VARA-televisie krijgen we geen voet aan de grond."
 
Manager Van Setten heeft zich gisteren overigens voor altijd de woede van de VARA op de hals gehaald.
 
Hij zei me: "Ik heb gevraagd waarom de Outsiders er uitgeknipt zijn, maar dat wilde men niet zeggen. Toen ik daarna probeerde de heer Broeksz van de VARA te bereiken, liet men mijn vrouw weten dat ik erg op moest passen en dat ik als ik zo doorging, nooit meer voor de VARA-televisie kwam met mijn artiesten. Nu, als dat de handelwijze in Hilversum is, wil ik zelf nooit meer voor de VARA-televisie.
 
Het is toch geen gang van zaken als men artiesten engageert, op laat treden en ten slotte hun optreden zo maar niet gebruikt. Ik heb bovendien zeker voor duizenden guldens schade door het niet doorgaan van dit programma. De Outsiders zouden hun nieuwe hit "Cup of hot coffee" zingen en ik had al een grote campagne gevoerd, die helemaal berekend was op dit t.v.-optreden.
 
Nu het optreden niet doorgaat, heeft dit de reputatie van mijn artiesten schade berokkend."
 
De VARA heeft het Duys voornamelijk kwalijk genomen, dat hij deze sectie de primeur van het optreden van Toon Hermans afsnoepte. Toon Hermans trad eerst in "Voor de Vuist" op met het liedje "Mien waar is mijn feestneus", dat uitkwam bij de maatschappij van Duys.
 

 
Terug naar Bibliografie