Keek op de Week maatstaf weldenkend Nederland

Soort:Recensie
Onderwerp:Keek op de Week 53
Auteur:Henk van Gelder
Medium:NRC Handelsblad
Datum:15-10-1990
Pagina:14 (TV Achteraf)

Kees van Kooten is sinds augustus 49, Wim de Bie sinds mei 51. Onder de passende titel Honderd jaar Simplisties Verbond zou dit najaar een bundel verschijnen met een keuze uit hun ruim twintigjarige tv-oeuvre. Nadat hun uitgever zulks dit voorjaar aankondigde, volgde echter niets dan stilte. Nu blijkt dat het boek er althans voorlopig niet komt. Hun chronische weggooimanie weerhoudt hen ervan oude teksten opnieuw te gebruiken, al was het maar om historische redenen. Ach, is hun houding, het was allemaal bedoeld voor die ene keer, het is de moeite niet waard dat opnieuw in roulatie te brengen.
 
Ze wisten een betere manier om hun jubileum te vieren, zo bleek gisteravond in de eerste uitzending van het derde seizoen van Keek op de week: een parodistisch nummertje zelfvoldaanheid over hun eigen leukheid. 'Wat waren we leuk hè? En wat waren we goed hè?' zei De Bie met glanzende tevredenheid. 'En wat zijn we goed hè?' voegde Van Kooten eraan toe. 'Wat zijn we goed!' Vervolgens werden, geheel volgens hun principe, alvast twee coryfeeën uit het vorig seizoen (Louc Hobbema en Dirk) op de mestvaalt geworpen.
 
Per traditie hebben de heren altijd minstens een keer proefdraaien nodig om weer in vorm te komen. Gisteravond bevonden ze zich daarentegen alweer meteen op hoog niveau. Behalve een paar komische flauwekulletjes introduceerden ze de doorrookte politiek redacteur Aad van der Naad (type Jaap van der Scheur), die blijkbaar wekelijks gastheer zal zijn in een 'politiek café'. Deze eerste keer bevond zich Van Kooten aan zijn zijde als minister Alders, een fabuleus staaltje imiteerkunde van 's mans nietszeggende krompraat. Mogen we hopen dat ook de Brinkman-persiflage nog weer eens in deze omgeving opduikt?
 
Hun grootste kracht ligt in de nieuwe termen, die bij Van Kooten en De Bie hun premiere beleven en daarna doordringen tot het dagelijks woordgebruik: oudere jongeren, doemdenken, jemig de pemig, de lijst is lang. Ik ben ervan overtuigd dat de aanduiding Nieuw Flinks, verwijzend naar het door Bert Vuijsje geinspireerde realisme in de PvdA, de komende weken eveneens een zelfstandig leven zal gaan leiden.
 
Maar het belangrijkste van alles is dat Keek op de week ook dit seizoen weer een maatstaf zal vormen voor het weldenkend deel van de natie. De afgelopen, vK en dB-loze maanden heb ik me regelmatig betrapt op de gedachte: wat zouden Van Kooten en De Bie hierover hebben gezegd? Gelukkig wordt die vraag nu weer wekelijks beantwoord.
 

 
Terug naar Bibliografie