dag in dag uit

Ondertitel:Ego
Soort:Artikel
Onderwerp:Zomaar een zomeravond 6
Auteur:[onbekend]
Medium:De Volkskrant
Datum:31-07-1967
Pagina:7

De federatie van Nederlandse Oud-strijders Organisaties heeft zich weer eens geërgerd. Ditmaal aan "misbruik" van het "Wilhelmus" in de Vara-uitzending "Zomaar een zomeravond". De clichémannetjes stonden daarin de uitreiking te parodiëren van rode rozen door minister Klompé aan het NOS-Apollo-team. Op de achtergrond speelde zachtjes het volkslied, zoals ook regisseur Rudolf Spoor bij het planten van de vlag op de maan op eigen initiatief het Amerikaanse had laten draaien. (Als enige ter wereld).
 
Secretaris P. Ego heeft bij de Vara geprotesteerd tegen deze "wanvertoning". Een afschrift van zijn brief is bij de minister. Bij de Vara zelf zijn die avond ongeveer vijf protesten binnengekomen, maar van dit geringe aantal is de heer Ego niet onder de indruk. Hij zegt uit ervaring te weten hoe moeilijk het is de heren te bereiken. Nog begin deze week ondervond hij dat, toen Henk van Stipriaan in zijn ochtendprogramma een mogelijk anti-joods trekje in het blad van de oudstrijders signaleerde. Burgemeester Samkalden werd daarin Sammy Kalden genoemd.
 
"Dat was", zegt de heer Ego, "een ongelukkige klap. Van Stipriaan kan ons van alles noemen, maar geen antisemieten. Ik heb hem na veel moeite weten te bereiken, toen heeft hij het gerectificeerd, zonder na te trappen. Aardige jongen. Ik stuur hem ons blad altijd omdat hij er wel eens aandacht aan besteedt en dat heeft steeds leden opgeleverd."
 
Over de Vara TV-medewerkers is de secretaris van de oudstrijders slecht te spreken. "Dat verschrikkelijke gezicht van die Hans Jacobs, die daar zijn hobbies zit uit te leven. Allemaal berekend op schok-effecten. En die Wigbold en Postema met hun bemoeizucht. Wat zij doen, gaat met een perversiteit, dat is bij de beesten af. Begin juli hebben zij een uitzending gehad over het Nationaal Monument, dat eventueel verplaatst zou worden. Dat was voor hen aanleiding om Ed Hoornik er bij te halen. Hij is zeker een goede verzetsman geweest maar hij verklaarde me daar toch een hoop onzin. Hoog tijd, dat die man naar de psychiater gaat. Hun hele ondervraagmethode, ook die van Ad Langebent van de KRO, is bij de beesten af. De manier waarop ze ministers benaderen, dat die ministers het pikken! Zoiets verwacht je achter het IJzeren Gordijn. Een wederwoord is er nooit bij. Wanneer je wèl aan bod komt is het alleen om nog een trap na te geven. Dat heb ik ook van de AVRO gemerkt trouwens."
 
De VARA heeft, zo constateert de heer Ego, invloed op het regeringsbeleid. "Achter het Nieuws heeft het voor elkaar gekregen dat de duikboten voor Zuid Afrika niet werden geleverd. En dat heeft de scheepsbouw dan wel gemerkt. Maar de VARA propageert wèl handel met communistische landen. Die VARA is gewoon 'n soort beklaagdenbank, afschuwelijk. Zoals ze destijds die goeie generaal Thomson hebben behandeld. Dat hadden ze met mij niet hoeven proberen. Ze hadden ervan gelust. Ik laat me trouwens niet meer door hen ondervragen. Ik heb hun tendentieuze partijdigheid gezien, ik heb ze helemaal door."
 
Er zijn kennelijk nog steeds mensen die niet van de VARA houden. En dat lijkt ons bemoedigend voor die omroep.
 

 
Terug naar Bibliografie