'Het kind van de Tsaar'

Soort:Recensie
Onderwerp:Het kind van de tsaar
Auteur:C.J.
Medium:Trouw
Datum:14-10-1969
Pagina:4

De Bie en Van Kooten zijn al enige tijd twee acteurs die niet op zoek hoeven naar een schrijver. Zoals Guus Vleugels teksten pasten op Lurelei, passen die van Dimitri Frenkel Frank op die van dit duo, weleer bekend als de Clichémannetjes, wat ze allang niet meer zijn, al hebben ze er een feilloze dialoogtechniek aan overgehouden. Die techniek kan ze weer naar maat worden geleverd door Frenkel Frank.
 
We willen niet aannemen dat 'Het kind van de Tsaar' de eeuwen zal trotseren; we mogen ons wel verheugen in een tv-produktie die het een avond uithield en ons zelfs afbracht van ons voornemen halverwege even over te schakelen naar het andere net om met de NCRV in Schotland te gaan kijken. Het aardige van 'Het kind van de Tsaar' was dat iedereen via het scherm in zekere zin de wording heeft kunnen meemaken. Namelijk via Hadimassa, Frenkel Franks maandelijkse show. De modineuze clownerie met matschappijkritiek in verantwoorde docering die het programma was in dit spel verder uitgewerkt; zelfs de vorm, met teksten in beeld (verwijzing naar het stripverhaal, ook mode), wezen ernaar terug. Dat is wat wij vruchtbare samenwerking zouden willen noemen. Na deze verwikkelingen rond de wat futurologisch geëmancipeerde Werner was het trouwens een heel bijzondere ervaring om, toch nog op het andere net belandend, een van de dames van de 50-jarige NCVB te horen zeggen: 'Het zou geweldig zijn als we de mannen mee konden krijgen' en 'De mannen zitten altijd thuis'.
 
Achter het Nieuws wijdde zijn zendtijd aan de rechtspraak, waarbij wij het idee hadden dat te weinigen teveel moesten zeggen over een te groot aantal facetten: het voorarrest, teveel establishment-rechtspraak, teveel rechters uit een te kleine kring, de rechtspraak en de politiek. Wie uit deze kleine opsomming mocht concluderen dat Achter het Nieuws wild bezig is geweest, zit er mooi naast. Tania was op het ministerie van justitie zijn licht gaan opsteken en kon melden dat er wel iets aan veranderd is, ook al is dat weinig bekend, wat weer zou kunnen bewijzen, zei hij, dat er een kloof staat tussen de rechtspraak en de rest van het maatschappelijk leven.
 

 
Terug naar Bibliografie