televisie kritiek

Ondertitel:De vlag bleef hinken
Soort:Recensie
Onderwerp:Simplisties Verbond 1
Auteur:A.J.
Medium:NRC Handelsblad
Datum:07-11-1974
Pagina:6

Jammer dus. Maar als de heren Bie en Kooten er in de volgende uitzendingen van het door hen opgerichte en voorgezeten Simplisties Verbond niet in slagen om onder de invloed van de vermaarde humoristici Wim de Bie en Kees van Kooten uit te kruipen, dan zie ik het voor het Verbond en voor het Nederlandse volk somber in. Gisteravond, in de door het hoofd van de heer Kleywegt hartelijk afgestane VPRO-zendtijd, deden heer Bie en heer Kooten een poging om de door beiden plechtig gehesen verbondsvlag, de tweekleur met mattenklopper, fier te laten wapperen. Maar er stond vrijwel geen wind, ook letterlijk niet. De vlag bleef hinken als het ware.
 
De woorden en daden in het eerste publieke optreden van de twee bestrijders van "de lulkoek", de wie weet eerste "autonome mensen in de sobere seventies" waren ongetwijfeld uitstekend voorbereid. Maar misschien juist daardoor misten ze de professionele spontaniteit, die om maar wat te noemen de nummers van wijlen het duo Van Kooten-De Bie zoveel beter deed zijn dan de gemiddelde, op massaal vertier afgestemde Gooise ongein.
 
Als ik de heren goed begrepen heb streeft het SV niet naar vertier, zelfs niet naar humor, maar wil het alles signaleren en afstraffen wat een heldere kijk op de ware eenvoud vertroebelt. Daarom verwachtte ik een eenvoudig programma voor eenvoudige kijkers, eenvoudig gepresenteerd door twee eenvoudige heren.
 
En dat gebeurt genoeg [..] media, daarvoor zijn Kees en Wim eenvoudig te goed. Ze zouden [...] naar goed Nederlands gebruik eigenlijk moeten afscheiden [..] Nieuw Simplisties Verbond, [...]pel maar krachtig stelling tegen de ingewikkelde fratsen van het oude Simplisties Verbond [..] weet heeft de TROS of de [..] wel een half uur beschikbaar voor dat NSV.
 
Afgezien van de overige [..]teiten bood de eerder op de avond door de VPRO uitgezonde aflevering van de Frans-A[..] documentaire over de onafhankelijkheidsoorlog oo[..]de gelegenheid om zich te [..]teren over de onzin, [..] mensen de waarheid aan [..] waarneming kunnen onttrekken [..].
 
Ik moest denken aan de [..] door de VPRO vertoonde Nederlandse variant van de Fanse [..] Le chagrin et la pitiť, [..] "waarheid" over het bezette [..]rijk werd onthuld. Wanneer [..] er een Indonesisch-Nederlandse documentaire over de dekolonisatie van ons IndiŽ?
 

 
Terug naar Bibliografie