Koot en Bie terug op VPRO-televisie

Soort:Aankondiging
Onderwerp:Op hun pik getrapt
Auteur:[onbekend]
Medium:Nieuwsblad van het Noorden
Datum:11-09-1979
Pagina:13


KEES VAN KOOTEN en WIM DE BIE, directeuren van het Simplistisch Verbond.
 
De VPRO-televisie brengt het komende winterseizoen, dat voor deze omroep op 30 september ingaat, vrij veel eigen werken op de televisie. Zes binnenlandse documentaires, die uit meerdere delen bestaan, en drie geheel nieuwe programma's, dramaprodukties, Verhagencadabra wordt geprolongeerd, Koot en Bie met het Simplistisch Verbond weer terug op de buis, een aantal buitenlandse documentaires (zowel gekocht als zelf gemaakt) en een vrij groot assortiment aan speelfilms zullen de komende winter te zien zijn.
 
Neon is een maandelijks programma voor jongeren. Korte, informatieve items, afgewisseld met muziek, presentatie en beeld-jingles, zullen in dit programma behandeld worden. Centraal in Neon staan zaken die direct te maken hebben met de leef- en interessewereld van jongeren. Indien nodig zullen de makers van dit programma ook standpunten presenteren ten aanzien van actuele, politieke en sociale ontwikkelingen. De eerste aflevering gaat op 7 oktober de lucht in.
 
Een ander nieuw programma, is Extra. Het ligt in de bedoeling dit programma op een volstrekt onvoorspelbare wijze tussen de diverse programmaonderdelen uit te zenden. Per item zal Extra niet langer dan drie tot tien minuten duren, per avond zal Extra hoogstens een half uur duren. Extra houdt zich vooral bezig met veranderingen, trends en ontwikkelingen op het gebied van wetenschap, kunst en cultuur, zowel in binnen- als buitenland. Bovendien zal in dit programma ruimte worden gegeven aan jong televisietalent.
 
Koot en Bie zullen het komende winterseizoen eens in de drie weken een 40 minuten durend programma maken, dat wordt opgenomen voor een kleine zaal publiek.
 
Hans Verhagen mag zijn maandelijkse interviewprogramma, waarin hij al dan niet bekende mensen ondervraagt, voortzetten.
 
Netty Rosenfeld maakte een drietal documentaires waarin ze onderzoekt hoe en waarom kinderen het rechte pad verlaten en met de justitie in aanraking komen. De eerste uitzending is op 11 november. "Meisjes in kindertehuizen" is de titel van een aantal documentaires waarin Ruud van Hemert laat zien hoe meisjes in de puberteit zich door het leven slaan in diverse inrichtingen en tehuizen.
 
Op 3 februari van het volgend jaar gaat de VPRO van start met de eerste aflevering van een drietal documentaires over het doen en laten van moderne dertigers in de wereldhavenstad Rotterdam.
 
De rubriek Hollands Spoor houdt zich wederom bezig met het volgen van de actueel-politieke onderstroom in Den Haag. Nieuw is dat het programma nu ook gaat onderzoeken wat het effect is van beslissingen, die in het Haagse worden genomen, op burgers elders in het land. Een driewekelijkse programma met de eerste uitzending op 30 september.
 
Wat de buitenlandse documentaires betreft, is de aandacht vooral gericht op het communistische Oostblok. Rudolf van den Berg maakte twee programma's, waarin de centrale vragen waren: "Kan het communistische systeem voortbestaan als men de enorme problemen in acht neemt waarmee het in toenemende mate wordt geconfronteerd" en "In hoeverre wijkt de alledaagse praktijk af van de officiŽle leer?" De eerste uitzending is op 9 december.
 
Een Australisch televisieteam maakte een driedelige documentaire over het alledaagse leven in Rusland. Volgens de VPRO is deze aangekochte serie documentaires uniek, omdat de makers opmerkelijk veel bewegingsvrijheid in de Sovjet-Unie hebben gehad. De eerste aflevering is op 7 oktober te zien.
 
Wat drama betreft, laat de VPRO zich dit winterseizoen zeker niet onbetuigd. Krijn ter Braak maakte een gedramatiseerde documentaire over bureaucratie, terwijl Wim T. Schippers de dramaproduktie "Ramp Ahead" maakte. Evenals zijn dramastuk "Crossnow" is Ramp Ahead geheel in het Engels geschreven en geregisseerd. "Das Leben des schizophrenen Dichters Alexander Marz" is een Duitse documentaire over het leven van de dichter Alexander Marz naar het gelijknamige boek van Heinar Kipphardt.
 
Ook muziekprogramma's ontbreken de komende winter niet in de VPRO-programmering. Ten slotte de vrije sector. De VPRO zendt deze winter een aantal speelfilms uit, die steeds voorafgegaan worden door een documentaire over de desbetreffende regisseur.
 

 
Terug naar Bibliografie