Elke week VARA's Zomeravond op tv

Ondertitel:Amusement en informatie
Soort:Artikel
Onderwerp:Zomaar een zomeravond
Auteur:Van onze radio- en tv-redactie
Medium:Nieuwe Leidse Courant
Datum:18-06-1969
Pagina:11

Hilversum - Verleden jaar vond de VARA een goede formule voor zomers amusement in de uitzendingen "Zomaar een Zomeravond" en dit jaar is die opzet in wezen gehandhaafd, maar, naar het zich laat aanzien, in entourage verbeterd. De programma's verschijnen nu in wekelijkse frekwentie op het scherm, en wel op vrijdag- en zaterdagavond om en om, en eveneens afwisselend op Ned.1 en 2. Deze week is de uitzending voor 't eerst te zien: vrijdagavond van 8.20 tot 10.20 uur op Ned. 2.
 
Principe van het programma is, dat het luchtig, verstrooiend en toch actueel is. Verleden jaar werd daarbij druk geschakeld tussen en grote tent"ergens in Nederland" waar Henk van Stipriaan de zaak dirigeerde en de Hilversumse studio waar een team actualiteiten presenteerde. De tent zat vol vakantiegangers die wel een avondje uit wilden.
 
Toch voldeed dit geheel niet op alle fronten. Het geheel was wat rommelig en tenslotte kwam er meer uit de studio dan uit de tent. Ook weer het spelletje van partner-kiezen al gauw vervelend voor het kijkpubliek, dat toch ook z'n deel moest hebben.
 
Voor dit seizoen heeft het programma meer vaste onderdelen gekregen, en de VARA meent dat die alle goed tot hun recht zullen komen.
 
Een hele verandering is, dat er niet meer wordt geschakeld van tent naar studio, maar dat de uitzending in haar totaal uit de Theater College Zaal aan de Nieuwe Doelenstraat in Amsterdam komt. De kans, dat er in de verschillende programma-onderdelen door het schakelen splinters rondvliegen, zoals verleden jaar nogal eens voorkwam, is hiermee teniet gedaan. Wel wisselt steeds het zaalpubliek.
 
De idee, dat aan "Zomaar een zomeravond" ook andere tv-afdelingen dan Amusement en Actualiteiten kunnen meewerken (zij het incidenteel) schenkt ruime mogelijkheden aan variatie. De afdelingen Kunst, Documentaires, Sport en Film zullen zich af en toe ook weren.
 
Verder zijn er een paar spelletjes, die hun aardigheid nog moeten bewijzen: soms ziet dergelijk amusement er op papier geanimeerder uit dan in werkelijkheid, dat is verleden jaar wel gebleken.
 
Natuurlijk zullen weer binnen- en buitenlandse artiesten optreden in het muzikale gedeelte. Vrijdagavond a.s. zijn dat o.a. Julie Rodgers, Greetje Kauffeld en het pianoduo Rinus van Galen - Cor Cools.
 
Een vast onderdeel van het programma wordt een actuele schets, geschreven door Dimitri Frenkel Frank en gespeeld door Wim de Bie en Kees van Kooten. Annemarie Oster is elke week present met een actueel liedje.
 
Zoals wij al eerder meldden, zullen Elles Berger, Koos Postema en Pier Tania "Zomaar een Zomeravond" presenteren. Herman Wigbold tekent voor de eindredactie.
 

 
Terug naar Bibliografie