"Zo maar een zomeravond"

Ondertitel:HERMAN WIGBOLD: "Onze televisie staat in zomer niet stil"
Soort:Artikel
Onderwerp:Zomaar een zomeravond
Auteur:Van onze verslaggeefster
Medium:De Tijd
Datum:20-06-1969
Pagina:2

BUSSUM, 20 juni. Wie mocht denken dat de Nederlandse televisie in de zomer alleen maar ingeblikte films uitzendt, komt bedrogen uit. De VARA begint vanavond niet alleen met een nieuwe serie televisiestrips, de Shadoks en de Gibi's, ook "Zo maar een zomeravond" beleeft de eerste uitzending van dit seizoen. Elles Berger, Pier Tania en Koos Postema zullen dit programma eens in de week presenteren, Ben de Jong voert de regie en Herman Wigbold is belast met de eindredactie.
 
De uitzendingen zullen deze zomer plaatsvinden vanuit het Universiteits Theater in Amsterdam. "Ik was vorig jaar al een voorstander om het vanuit een vaste plaats te doen", zegt Wigbold, "dat van de ene plek naar de andere trekken was ook niet alles, en als je het op één plaats doet krijg je veel meer eenheid. Ik vind dat we nu een mooie locatie gevonden hebben in dat sfeervolle theatertje".
 
De inhoud van "Zomaar een zomeravond" zal dit seizoen wat "pittiger" zijn dan vorig jaar. Annemarie Oster zingt geregeld een actueel liedje, Wim de Bie en Kees van Kooten voeren gezamenlijk een sketchje uit en er treden geregeld sterren en sterretjes op. Bovendien komen er twee spelletjes in voor, een met een panel en een letterspel.
 
"En dan de actualiteiten die er zijn, op Achter het Nieuws-niveau", zegt Herman Wigbold. "Ondanks het feit dat het een zomerprogramma is menen we toch wel dat er aan actualiteiten aandacht moet worden geschonken. Ik geloof zelfs dat we in dit programma wat dat betreft een wat scherpere lijn moeten trekken. Ook Vietnam, als dat aan de orde is, we zijn bereid om er alles in te doen en zullen ons niet door de zomeravond laten weerhouden".
 
Tegenstellingen
 
Bij "Zomaar een zomeravond" komt het accent zeker niet op alleen maar de "luchtige" onderwerpen te liggen. "Het is geheel in overeenkomst met het karakter van dit programma dat er ook nog wel eens wat tegenstellingen in kunnen zitten. Bovendien moet je die scheiding tussen luchtig en serieus niet zo zwaar nemen, luchtig kan heel boeiend zijn en serieus kam boeiend zijn maar ook heel vervelend worden".
 
Het opmerkelijke van de Nederlandse televisie, is dat er vaak alleen maar in de zomermaanden dit soort programma's worden gemaakt. Alhoewel de VPRO inmiddels bekend heeft gemaakt dat zij van de winter ook met zogenaamd "blok"-programma op de vaste avonden zullen komen. De VARA beperkt zich met deze twee uur durende uitzending van "Zomaar een zomeravond" tot het zomerseizoen.
 
"Je kunt natuurlijk over het bestaan van een blok-programma twisten", meent Wigbold, "je kunt natuurlijk niets aankondigen. Maar wij gaan uit van het standpunt: alles kan erin en alles kan eruit. En het is helemaal niet zo dat de Nederlandse televisie stilstaat in de zomer, we zitten wel met minder mensen, maar de actualiteitenrubrieken gaan gewoon door en met dit "Zomaar een zomeravond" maken we duidelijk een heel eigen programma, in samenwerking met allerlei afdelingen waar je nooit mee te maken hebt. Je moet natuurlijk wel een beetje beperken, in die zin dat je er geen reportage van vijfentwintig minuten in kan stoppen, maar voor de rest is het heel erg leuk voor ons om eens uit dat stramien van die actualiteitenrubriek te komen".
 
Als buitenlandse gast treedt vanavond de Engelse zangeres Julie Rogers op, die gistermiddag al in Amsterdam arriveerde. Zij werd vooral bekend door de plaat "Wedding", waarvan inmiddels al 300.000 exemplaren zijn verkocht en gaat volgende maand voor het eerst in haar leven naar het Knokke-festival.
 

 
Terug naar Bibliografie