Driemaandelijks thema-avond VARA-plannen voor het winterseizoen

Soort:Artikel
Onderwerp:VARA seizoen 1969-1970
Auteur:[onbekend]
Medium:Friese Koerier
Datum:04-09-1969
Pagina:2

Eens in de drie maanden zal de VARA afwijken van het normale woensdagavondschema. Dan wordt er gekozen voor een programma, dat zijn stempel op de hele avond drukt. De eerste "thema-avond" vindt plaats op 15 oktober a.s. In samenwerking met enkele medewerkers van het Polemologisch Instituut van de Groningse Universiteit wordt dan een groots opgezet programma uitgezonden, dat de kijkers getuige laat zijn van de simulatie van een versneld proces van internationale beslissingen.
 
Zes landen vormen de wereld. Tegen de achtergrond van reeds bestaande of groeiende spanningen beslissen zij over oorlog en vrede en bepalen ze, in het licht van de internationale situatie, hoe de verhouding dient te zijn tussen bijvoorbeeld de consumptiebehoeften en de defensieuitgaven. Elk land wordt vertegenwoordigd door veertien mensen, die bepaalde verlangens en interessen hebben te verdedigen. In de gehele uitzending wordt een groot aantal jaren overbrugd.
 
Twee dagen later wordt in het VARA-programma een uitvoerige nabeschouwing aan deze belangwekkend lijkende uitzending gewijd.
 
Europa in
 
Ellen Blazer en Berend Boudewijn, die vroeger samen het populaire magazine "Uit" brachten, gaan het komende seizoen "Europa in".
 
In de serie zal vooral aandacht worden geschonken aan de eigenaardigheden en activiteiten van gewone en ongewone, maar vooral interessante Europeanen.
 
Frank, Thomas en Hermans
 
Eenmaal per maand brengt de VARA op maandagavond een tv-spel. Op 5 oktober a.s. wordt "Het kind van de Tsaar", een sterk ironisch, speciaal door Dimitri Frenkel Frank voor tv geschreven spel, uitgezonden. Ton Lensink heeft de regie.
 
Wim de Bie en Kees van Kooten ziet men in de hoofdrollen. Op 8 december wordt in de regie van Willy van Hemert "Valstrik voor een man alleen" van de Franse auteur Thomas op het scherm gebracht. In februari presenteert televisieregisseur Theun Lammertse "De Psychologische Test" van W.F. Hermans.
 
In twee, in december geprogrammeerde afleveringen wordt "Met man en muis", het succesvolle cabaretprogramma van schrijfster Annie M.G. Schmidt en componist Harry Bannink, uitgezonden.
 
Medewerking verlenen o.a. Conny Stuart, Elsje de Wijn, Ton Lensink, Freddy Ahlbeck en Marius Monkau.
 
Relatie man-vrouw
 
De VARA brengt op de zondagavonden een aantal door Engelse auteurs geschreven spelen, met als thema de relatie tussen man en vrouw. Op 5 oktober wordt uitgezonden "Say sorry" van Lewis Greifer. Voorts staan er in deze reeks stukken van o.a. Caroline Seebohm, Philip Weiseman en Raymond Bowers op het programma.
 
Als regisseurs zullen optreden Eimert Kruidhof en de uit Tsjechoslowakije afkomstige Zdenek Kraus.
 
Kijkers reageren
 
In de zaterdagse Achter het Nieuwsuitzendingen via Nederland 1 zal telkens op de aktualiteit van de week worden teruggekeken.
 
Het zijn echter niet in de eerste plaats de experts, die hun mening zullen geven, maar vooral de "gewone" kijkers.
 
Zij kunnen reageren op onderwerpen die Achter het Nieuws in uitzendingen aan de orde heeft gesteld.
 
Apart detective-werk
 
Gedurende de eerste drie maanden vau het winterseizoen wordt wekelijks op vrijdagavond (I en II) de Engelse detective-serie "Department S" uitgezonden.
 
De Interpol-afdeling Department S. behandelt ongebruikelijke zaken, die niet met de normale politieroutine kunnen worden opgelost, het liefst onverklaarbare, onlogische zaken...
 
Deze serie wijkt wat af van het gewone detective-werk. De sfeer er van wordt voornamelijk bepaald door de drie hoofdrolspelers: twee mannen en een meisje: de auteur van thrillers Jason King (een hippe verschijning vertolkt door Peter Wyngarde), de liefhebber van directe actie Stewart Sullivan (Joel Fabiani) en de uiterst efficiŽnte Annabelle Hurst (Rosemary Nicols).
 

 
Terug naar Bibliografie