Het Gouden Hoofd, en wat het inhoudt

Ondertitel:Van Kooten en De Bie
Soort:Interview
Onderwerp:Gala van het Gouden Hoofd
Auteur:Humo
Medium:Humo
Datum:20-12-1984
Pagina:8-9


 
Het Gala van het Gouden Hoofd
Zondag 23 december verzorgt de VPRO een directe uitzending van de jaarlijkse Gala-avond rond het Gouden Hoofd. Het Gouden Hoofd is een in 1981 voor het eerst uitgereikte trofee, die wordt toegekend aan een idee, dat op een originele wijze bijdraagt aan ons welzijn in de ruimste zin.
Wij vroegen
Jhr. P. Jansen de Bruin, bestuurslid van de Stichting het Gouden Hoofd, om doel en nut van deze organisatie kort uiteen te zetten.
 
«Ons hoofd is een prachtig ding, waarmee van alles mogelijk is. Doch wanneer ik zo eens om mij heen zie, bekruipt mij vaak de gedachte: waar hebben de Nederlanders de laatste jaren hun hoofd zitten? Talrijk zijn immers de voorbeelden van mensen die het hoofd verliezen, dan wel op hol laten brengen, dan wel niet koel weten te houden.
»Zeker, ook mijn hoofd loopt wel eens om, maar dat is nog geen reden om het nu maar in de schoot te leggen.
»Juist in deze tijd van decentralisatie is het van eminent belang dat wij, nu de alverzorgende Vader Staat bewust een stapje terug doet, de koppen bij elkaar steken om gezamenlijk het hoofd boven water te kunnen houden.
»De mate van vrije tijd neemt nog voortdurend in omvang toe. Tegelijkertijd laat een zinvolle besteding van die vrije tijd bepaald veel te wensen over. De vele vormen van pasklare, door knappe koppen uitgedachte en ons consumptiepatroon bepalende ideeën, lijken de zelfdenkzaamheid stilaan te fnuiken. Het lijkt alsof onze hersens worden voorgekauwd.
»Waar een nog voortdurend groeiend leger van arbeidsontberenden tot voor enige tijd ziin bedenksels in de ideeënbus van het inmiddels ter ziele gegane bedrijf kon kwijten, vinden miljoenen thans geen klankbord meer voor hun vaak verrassend praktische denkhoogstandjes.
»Het is daarom een goed ding, dat de Stichting Het Gouden Hoofd, met gebruikmaking van de modernste media, onze landgenoten oproept de vruchten van hun ontwende hersenarbeid in deze "Nationale Ideeënbus" te werpen.
»Alles wijst er op dat ons Schip van Staat bezig is uit het diepste dalpunt van recessie en moedeloosheid weer omhoog te kruipen. Laten wij echter behalve de handen uit de mouwen, toch met name onze hoofden uit de kragen steken.
»Ik moge eindigen met de wens, dat de VPRO en de gekende presentatoren W. van Kooten en K. de Bie, van dit Gala van het Gouden Hoofd een waarlijk spirituele gebeurtenis zullen weten te maken.
»Het is een goede zaak dat ons hoofd zondag 23 december weer eens de hoofdzaak is, die terecht in het zonnetje wordt gezet.»

Jhr. P. Jansen de Bruin.
Hoofd afd. Hoofdzaken - Stichting Het Gouden Hoofd.

 
Het Gala van het Gouden Hoofd wordt jaarlijkks bij toerbeurt uitgezonden door alle B- en A-omroepen. Na de VARA in 1981 (Diana Ross!), de KRO in 1982 (Yuri Geller!) en de TROS in 1983 (Lee Towers!) is dit jaar de beurt aan de VPRO om een showprogramma rond de uitreiking van het Gouden Hoofd te verzorgen. Zeer verrassend wordt de tweeëneenhalf uur durende manifestatie aan elkaar gepraat door Van Kooten en De Bie.
 
HUMO: Zeiden jullie onmiddellijk ja, toen de Stichting jullie vroeg het Gala van het Gouden Hoofd te presenteren?
Van Kooten: «Nee, we hebben er heel lang over nagedacht.»
De Bie: « Wij waren vorig jaar ook gevraagd, maar toen werd het Gala uitgezonden door de TROS en dus werd het Ron Brandsteder.»
Van Kooten: «Die dat toen fantastisch heeft gedaan.»
 
HUMO: Is dat ironisch bedoeld?
De Bie: «Absoluut niet. Het lijkt zo eenvoudig, een Gala presenteren, maar ondervinden nu aan den lijve dat het een specialisme is.»
Van Kooten: «We hebben bijvoorbeeld helemaal opnieuw moeten leren lopen.»
De Bie: «Je haar, waar laat ik mijn handen, de coupe van je broek, alles luistert nauwer. Je bent nu eenmaal gastheer en je komt ongevraagd binnen in miljoenen huiskamers. Nou dan vind ik het zonder meer een vereiste dat je er dan ook zo correct mogelijk uitziet.»
 
HUMO: Dat zouden jullie twee jaar geleden onmogelijk gezegd kunnen hebben.
Van Kooten: «Twee jaar geleden was de VPRO ook nog maar een C-omroep.»
 
HUMO: Dus die B-status werkt, wat velen vreesden, wel degelijk vervlakkend?
De Bie: « 't Is maar wat je vervlakkend noemt. De VPRO is deze eerste helft van het seizoen gewoon doorgegaan met het maken van avantgardistische voorhoedeprogramma's, maar vraag niet naar de kijkcijfers!»
 
HUMO: Hoe zijn die kijkcijfers dan?
Van Kooten: «Bedroevend laag. 't Zijn nog steeds dezelfde kijkdichtheden die de VPRO scoorde toen zij nog een C-omroep was en dat kan natuurlijk niet voor een B-omroep.»
 
HUMO: Dus dat dit Gala de VPRO is toegewezen, komt jullie wel goed uit?
De Bie: «lk geloof dat de VPRO haar handen mag dichtknijpen dat zij met de uitzending van het Gala van het Gouden Hoofd zich nog net voor het einde van 1984 wat populairder kan profileren.»
Van Kooten: «De VPRO-directie had Adriaan van Dis aangezocht voor de presentatie, maar bij een Gala hoort nu eenmaal een showtrap en die kon Adri niet soepel op en af met zijn rugproblemen. Onvoorstelbaar jammer! Toen vroegen ze Wim Kayzer en die wilde wel, maar hij eiste dat hij zittend en zonder enig décor de zaak zou mogen presenteren en dat kan natuurlijk niet bij een Gala. Dat moet bewegen, spetteren, ademen, bijna.»
De Bie: «Oogstrelend, haast.»
 

 

 

 

 

 

 
HUMO: Dus jullie waren min of meer derde keus?
Van Kooten: «Ja, best begrijpelijk, omdat de VPRO vreesde dat wij het geheel zouden willen relativeren. Dus hebben we moeten beloven dat we dit Gala zo neutraal, nationaal en integer mogelijk zouden presenteren.»
De Bie: «En je hebt geen idee wat daar allemaal voor komt kijken. We oefenen nu al een maand op het gelijktijdig de trap afkomen en nog zitten er wel eens twee treden verschil tussen.»
Van Kooten: «Charmant blijven luisteren naar de meest stompzinnige opmerkingen van allerlei Gouden Hoofdkandidaten - het lijkt zo eenvoudig, maar tijdens het repeteren merk je dan ineens wat een vakman zo'n Ted de Braak is, in feite.»
De Bie: «Je moet enthousiaste kreetjes ontwikkelen, leuke pasjes in huis hebben, kunnen zoenen zonder dat het klef wordt, getallen van zes cijfers kunnen lezen, de aantrekkelijkste kandidaat omzichtig naar de hoofdprijs kunnen loodsen zonder dat het doorgestoken kaart lijkt, op het toneel kunnen telefoneren en zo kan ik je nog wel een aantal kwaliteiten noemen die wij vanzelfsprekend niet in huis hadden, toen wij aan dit karwei begonnen.»
 
HUMO: Hebben jullie je laten coachen?
Van Kooten: « We hebben een paar keer achter de schermen van de F.O.-show mogen kijken en je kunt veel van Fred Oster zeggen, maar je zult bijvoorbeeld nooit zijn sokken zien lubberen. Lijkt een kleinigheidje, maar ook die dingen moet je onder de knie krijgen.»
 
HUMO: Hoe werkt dat dan, met de sokken van Oster?
De Bie: «Hij trekt ze zo laat mogelijk aan, dat is het geheim en dan plakt hij de boord met speciale tape aan het scheenbeen vast.»
Van Kooten: «Dat betekende dan bijvoorbeeld weer dat we al onze benen moesten scheren.»
De Bie: «Samen moesten we 42 kilo afvallen.»
Van Kooten: «En elke dag met onze contactlenzen oefenen, want een presentator met een bril dat kan nou eenmaal niet.»
De Bie: «Laat staan twee presentatoren met twee brillen! En nou zijn er de laatste tijd stemmen op gegaan die zeggen: het kon wel, presenteren met een bril, maar dan zijn wij maar ouderwets. Zeker het presenteren van een Gala moet absoluut zonder bril!»
Van Kooten: «Kijk, het niveau van Ivo halen we natuurlijk niet - charmant en kritisch en snel - daar is het nu te kort dag voor. Nog los dus van Ivo's föhntechniek, dat kost jaren.»
De Bie: «Nee, ik zal al heel blij zijn als we een presentatiepeil kunnen halen dat ergens tussen Hennie Huisman en Ron Brandsteder inhangt.»
 
HUMO: Is het denkbaar dat jullie je in de toekomst slechts op het presentatievlak zullen bewegen?
Van Kooten: «Dat is nu al zeker. De Stichting Het Gouden Hoofd is zo verguld met ons, dat we ook zijn gevraagd om in elk geval de voorronden van het Gouden Hoofd 1985 te presenteren. En de VPRO voelt er veel voor om ook die voorronden uit te zenden, om de kas te spekken.»
 
HUMO: De kas te spekken?
De Bie: «Weet u dat niet ? Niets levert een omroep zoveel op als het uitzenden van een programma voor een goed doel.»
 
HUMO: Ik blijf toch een beetje zitten aanhikken tegen een onbehagelijk gevoel. Is de VPRO-revolutie van 1968 dan toch voor niks geweest?»
Van Kooten: «Ja, gelukkig wel. Het is toch te gek dat alle omroepen, behalve de VPRO, zich bezig houden met de charitas! Het hart zit elk jaar bij de NCRV, de nieren zijn ondergebracht bij de AVRO, de KRO claimt de longen, de lever, de darmen en de alvleesklier, Willem Ruys heeft bij de VARA de benen in handen en als je dat allemaal ziet, is het een volkomen logische ontwikkeling dat de VPRO zich over het hoofd gaat ontfermen.»
 
VAN KOOTEN EN DE BIE
NED. 1
Zondag 23 december - 20.10 u.
 

 
Terug naar Bibliografie