beeld spraak

Soort:Recensie
Onderwerp:Op hun pik getrapt 7
Auteur:Yvonne Gnirrep
Medium:De Waarheid
Datum:12-02-1980
Pagina:2
Bron:Delpher link

Het kon natuurlijk ook niet anders. Koot en Bie moesten hun voorspellende gave bewijzen door een fragment te tonen, van twee jaar terug, van Beatricks. Immers, de helden wisten in 1943 in Canada toch dat in 1980 het prinsesje dat zij toespraken koningin Beatrix zou zijn.
 
Het was trouwens weer raak met Koot en Bie's ongenoegen. Feilloos werd de Ikon vastgenageld met hun serie over Oosters groepsgebeuren. Kritiek hebben op tv-programma's en dan met een filmpje je gelijk bewijzen is overigens niet iedereen beschoren. Het hoeft ook niet, kritiek leveren wil niet zeggen dat je dat perse middels hetzelfde medium moet kunnen aantonen, zoals ook Gerrit Komrij heeft moeten ervaren. Jan Lenfering (HP-columnist) vulde een Extra om te laten zien hoe slecht actualiteitenrubrieken te werk gaan. Het was niet leuk, het was niet scherp, wel net zo vervelend. Koot en Bie hadden ook naar een rubriek gekeken: Wat heet beter, over alternatieve geneeswijzen. Van hun hand kwam Van beter weten, over zoetstofwisselingstherapie van de doktoren Jacobs en Van Essen. Met Walter de Rochebrune die de kijkers toesnauwde "Gelooft u nou echt wat ik zeg? Een mannetje op de televisie?" genoeg om weer een tijdje wakker te blijven bij het kijken naar het scherm.
 
Verhagen bewees dat hij wel degelijk nog de kunst verstaat mensen te laten praten omdat hij naar ze luistert. Uit de volksmond kwam dit keer het verhaal van Albert van Wijk. Geboren in 1905 "boven op het veen". Zulke verhalen geven de droge historie van data en feiten kleur.
 
Culturele programma's zijn op het scherm nog altijd in de minderheid en krijgen bovendien vaak onaantrekkelijke, want te late, zendtijd. En dan staat tegenover een aantrekkelijk programma van Reinbert de Leeuw (over Busoni) een poezieprogramma over Paul van Ostijen (door PoŰzie Hardop Gezongen). Er zal geen co÷rdinatiecommissie aan te pas komen, geen klachten ingediend. Maar jammer is het wel, deze valse concurrentie op de late zondagavond.
 

 
Terug naar Bibliografie