Televisie En Radio

Ondertitel:Overdosis sluier
Soort:Recensie
Onderwerp:Op hun pik getrapt 9
Auteur:Johan Diepstraten
Medium:De Volkskrant
Datum:24-03-1980
Pagina:4
Bron:Delpher link

"Alles verandert maar keert onveranderd terug" luidt een dichtregel van Rutger Kopland die ieder weekeinde van toepassing is op het televisie-aanbod. Je mag hooguit op zondagavond hopen op iets echt verrassends als de VPRO dienst heeft. Dat neemt niet weg dat je af en toe rechtop kunt gaan zitten als andere omroepen met het vertrouwde beeld aankomen.
Maar wat heet vertrouwd als je - al is het voor de zoveelste keer - een voltallig Marokkaans gezin in de camera ziet staren omdat mevrouw Haars de regels formeel heeft toegepast. Frits Bom raakte zaterdagavond volgens goed gebruik hevig verontwaardigd, had de staatssecretaris voor de uitzending opgeroepen te kijken, sprak haar vervolgens rechtstreeks toe ("u hebt geen beste naam") en liet de Marokkaanse vader huilend zijn verhaal vertellen. Of het een en ander even geregeld kan worden.
Op een betere, afstandelijker manier benadert de NOS mensen die bijna geen kant meer op kunnen. Klem heet de nieuwe serie waarin via een kort filmpje duidelijk wordt gemaakt wat de problemen zijn en hoe er eventueel een oplossing gevonden kan worden. Ten onrechte is de serie een parodie genoemd. De filmpjes zijn alles behalve sentimenteel en de dialogen zijn veel geloofwaardiger dan in welk VARA-televisiespel ook.
 
Nieuw is de inhoud van Klem natuurlijk niet, iedereen kan aanvoelen wat het is als je geen schoolopleiding hebt en je moet gaan solliciteren, of als je werkloos wordt op oudere leeftijd. De Klem-afleveringen doen sterk aan de verfilmde Kronkels denken. Het zijn minidrama's waar achter simpele dialogen en beelden van alledaags leven een hele wereld van ellende zit verborgen. Klem zal binnenkort wel van "linkse doordrammerij" beschuldigd worden omdat de aflevering gisteren over werkloosheid ook een anti-Telegraaf-spotje was. "Jij moet eens een andere krant lezen, misschien dat je er dan achter komt hoe alles in elkaar zit." Dat is vragen om gespeelde verontwaardiging van een aantal mensen.
Op een discussie over de film Een tip van de sluier na gingen alle gesprekken in de Alles is Anders Show over onderwerpen di allang uit het nieuws zijn. Dat is niet erg, als er via een bepaalde invalshoek andere gezichtspunten naar voren komen. Vermakelijk was het - en niet meer - om Arie Kuiper te zien strijden met Aad van Cortenberghe en later met de hoofdredacteur van Stad Amsterdam, die onlangs hetzelfde verhaal afstak tegen AVRO's Televizier.
 
Echt oudbakken was het twistgesprek tussen Harrie Vermeegen van Voetbal '80 en Barry Hughes. De ingezonden brievenschrijvers van de VARA-gids hebben zich maanden geleden al in slagorde opgesteld over het geval-Vermeegen, nu mocht Hughes alle belachelijke argumenten gaan herhalen dat de voetbalverslaggever zo negatief is. Het publiek is niet genteresseerd in de waarheid, maar wil de Theo Koomens die van alles iets bijzonders maken, riep de Haarlem-trainer en Theo Reitsma op de tribune mocht vertellen dat dat nou echt kolder is. Zo gaan die discussies altijd.
De echte herhaling van de herhaling was Frans Bromet dit weekeinde. Identieke fragmenten uit de film "Een tip van de sluier" in Alles is Anders Show, in Cinevisie en in een VPRO-Extra. Almaar dezelfde argumenten van de tegenstanders van de film en dezelfde opmerkingen van Bromet over wat liefde is. De programmamakers gingen er ten onrechte van uit dat iedereen de film al had gezien. Daarom waren die discussies nauwelijks te volgen. Het is toch uiterst merkwaardig dat werkelijk het hele weekeinde Bromet op het scherm was. Zo'n overdosis aan reclame zie je zelfs niet bij een wereldfilm. Z klein is nou de Nederlandse televisie.
Ook Koot en Bie hadden het over Bromet, relaties en de liefde in de laatste aflevering van dit seizoen van Op hun pik getrapt. Er zaten voortreffelijke onderdelen in met Van Es en Jacobse in hun nieuwe handel Maison Pretty Boy voor al uw dameswensen en met Walter de Roche Brune (verliefd op Audrey Hepburn) en Cock van der Laak.
Net als de vorige keren was het tweetal ook nu opvallend serieus. In Liefde '80 bijvoorbeeld zong Bie over de film Een tip van de sluier. "Urenlang praten over ons en het geluk, dat moet je eens laten, zo gaat het stuk". Je kunt wel merken dat het juist dertigers zijn die dienst op de televisie uitmaken.
Nu de zomer er aankomt gaat Koot weer schrijven en dat was aan deze laatste aflevering te merken. Het item met de twee honden, de oude hond Willem en de njarige Italiaan die met elkaar in het bos aan het spelen waren, had zo een verhaal uit Koot graaft zich autobio kunnen zijn. De jonge hond houdt zich in met hollen om aan de oudere het idee te geven dat het best leuk rennen is, zo met zijn tween. Het is voor de televisiekijker treurig dat Koot en Bie er nu een tijd mee ophouden, maar het is een geluk voor de literatuur.
 

 
Terug naar Bibliografie