beeld spraak

Ondertitel:Sluier bleef
Soort:Recensie
Onderwerp:Op hun pik getrapt 9
Auteur:Yvonne Gnirrep
Medium:De Waarheid
Datum:25-03-1980
Pagina:2
Bron:Delpher link

Het was het weekend van Frans Bromet en zijn film Een tip van de sluier. Een beetje te veel van het goede, vooral ook omdat de meeste kijkers toch buiten de discussie werden gehouden (de film ging pas afgelopen donderdag draaien). Bovendien leek er maar op een en dezelfde manier steeds over die film gepraat te kunnen worden: vrouwen tegenover filmer Bromet. Niemand had geprobeerd te achterhalen of de mening en emotie van Frans Bromet "typisch mannelijk" of zoiets zou zijn en eens een (gescheiden) man om zijn mening gevraagd.
 
In de Alles is anders show sprak Aad van de Heuvel met Bromet en Hiske, terwijl een boze vrouw vanuit de zaal meedeed. Voor de VPRO was Hans Fels met Bromet naar de bioscoop gegaan om te zien hoe vrouwen na afloop zouden reageren. En Cinevisie diende uiteraard ook aandacht aan deze Nederlandse film te besteden. Maar ik vraag me af of ondanks alle gezamenlijke krachtsinspanning de kijkers een helder beeld van het een en ander hebben gekregen. Koot en Bie voegden Bromets film in een rijtje mannen of wel anti-vrouwenfilms, maar zij waren eigenlijk toch met andere onderwerpen bezig en leverden weer een uitzendihg af die de zondagavond tot een verplichte tv-avond maakt.
 
Dat kan moeilijk beweerd worden van de nieuwe Engelse comedy-serie Vlinders, waarin allerlei maatschappelijke zaken modieus gebruikt worden: vrouwen die onvrede met zichzelf en hun situatie hebben, man-vrouw relatie, kinderen-ouders, burgerlijk fatsoen en zo meer. En dat alles op een manier waar amper om te lachen viel.
 
Zo'n samengeperst gevoel krijg je toch ook bij ReŁnie. Dat ligt niet aan de kortheid van de afleveringen noch aan de snelle scŤnewisseling. Je krijgt gewoon teveel opgedist. Al die mensen met hun sores, waarover ze steeds roepen dat ze er niet over praten willen. Dat gebeurt natuurlijk vaker, maar is niet erg handig voor een tv-drama.
 

 
Terug naar Bibliografie