Simpelsite - Boeken

De productiviteit van Van Kooten en De Bie heeft zich door de jaren niet beperkt tot radio en televisie. Ook op het literaire vlak hebben de heren hun steentje bijgedragen. Hieronder volgt een korte beschrijving van de boeken die Van Kooten en De Bie hebben geschreven.

Van Kooten en De Bie

 
In 1959 verscheen de bundel Een 10 voor de 10-ers: 'een keuze uit wat er in het cursusjaar 1959-1960 is verschenen in de Nederlandse schoolpers'. In deze bundel vinden we een gedicht van Wim de Bie ("Manessier") en een gedicht van Kees van Kooten ("Geef het nu maar toe"). In die tijd zaten Van Kooten en De Bie op het Daltonlyceum in Den Haag. De twee gedichten zijn in 1996 opgenomen in de bloemlezing uit acht uitgaven van "Een 10 voor de tieners" Tieners.

 

In 1969 wisselden Van Kooten en De Bie een jaar lang twee brieven per week in Het Parool als De Plannenmakers, onder de pseudoniemen Bulle van Berkel en Harry F. Kriele, twee namen die later weer zouden opduiken als verslaggevers in Keek op de Week. Een beperkte bloemlezing van deze columns is terug te lezen in Lachen is Gezond (1970). In dit boek zijn ook een aantal "solo" columns van Van Kooten ("Treitertrends") en De Bie ("Dagboek van een vogel") terug te lezen.

 

In 1972 verscheen de eerste Bescheurkalender van Van Kooten en De Bie. De eerste twee edities waren geen (commercieel) succes, maar daarna werden de kalenders steeds populairder. Uiteindelijk zijn er veertien kalenders uitgebracht (1973 - 1986). In 1986 besloten Van Kooten en De Bie dat er geen nieuwe kalender meer zou komen en in november van dat jaar werd een bloemlezing van de Bescheurkalenders uitgebracht, Het Groot Bescheurboek.

 

In 1977 verscheen een Bulkboek over Van Kooten en De Bie: Van Klisjeemannetjes tot directeuren van het Simplisties Verbond, Bulkboek 62. Hierin vinden we ook weer een aantal columns terug, maar die zijn allen afkomstig uit het eerder genoemde Lachen is Gezond (1970). Ook staat er in het Bulkboek een interview met Van Kooten en De Bie, het Jury-rapport van de Zilveren Nipkovschijf 1974 en uitgeschreven stukken uit de eerste uitzendingen van het Simplisties Verbond.

 

In 1982 organiseerde de VPRO een grote ledenwerfactie om de zogenaamde B-status te verkrijgen. Deze B-status was belangrijk omdat de omroep anders zendtijd zou gaan verliezen. Van Kooten en De Bie hielpen de VPRO een handje met een aantal televisiespots en met de krant De Juinensche Courant (1982). Alle leden van de VPRO ontvingen deze krant als bijlage bij de VPRO gids. De krant stond vol berichten uit Juinen, geschreven door Van Kooten en De Bie en een groot aantal journalisten. Als vervolg verschenen later nog het JuCo Magazine (1983) en het Juiner Nieuwsblad (1983).

 

In 1983 organiseerden Wim de Bie, Kees van Kooten en Freek de Jonge de aktie Een Gebaar voor Amnesty International. Een keur van artiesten (waaronder Adèle Bloemendaal, André Hazes en Herman van Veen) werd verzameld en op 16 en 17 mei werden er twee optredens gegeven in theater Carré in Amsterdam. In het boek Een Gebaar (1983) is een verslag terug te lezen van de voorstelling. Ook er is een dubbelelpee uitgebracht waarop een selectie van de optredens is te beluisteren.

 

In 1989 verscheen in zeer gelimiteerde oplage van vijftig exemplaren Het Simplisties Verbond over. Het boekje bevat twee verhalen die eerder verschenen in 'Boekennieuws', het gratis meeneemblaadje van de CPNB. Het eerste verhaal gaat over het boek en het tweede over reizen en lezen en lezen op reizen. U kunt dit boekje hier nalezen.

 

In 1993 verschijnt Ons Kent Ons, een foto-album met daarin tientallen typetjes van Van Kooten en De Bie. Dit boek is een groot succes en is niet het zeldzaamste, maar waarschijnlijk wel het meest geliefde boek dat Van Kooten en De Bie hebben gemaakt. Dit valt op te maken uit het aantal mensen dat het boek via internet zoekt: het boek is namelijk niet meer leverbaar. Ons Kent Ons is ook een eerbetoon aan geluidstechnicus en fotograaf Roel Bazen, die in 1994 overleed.
Recensies over Ons Kent Ons verschenen in Het Parool (5-11-93), het Algemeen Dagblad (11-11-93) en Trouw (12-11-93).Terug naar Thuispagina