Simpelsite - Films

Hieronder volgt een overzicht van de films waaraan Kees van Kooten en Wim de Bie, hebben meegewerkt.

Van Kooten en De Bie
Kees van Kooten en Wim de Bie hebben samen geen speelfilms gemaakt.

Wel hebben Van Kooten en De Bie eind 2003 een compilatie uit hun televisie-oeuvre samengesteld, dat te zien was in de Nederlandse filmtheaters: de Witte Doek Terugkeek van Van Kooten en De Bie.

In hun televisie-uitzendingen hebben Van Kooten en De Bie wel vaak met film gewerkt. Zo is de beroemde aflevering Slagroom met IJs (Gé en Arie Temmes in Benidorm) geheel geschoten op film.

Ook hebben Van Kooten en De Bie in hun televisie-uitzendingen regelmatig scènes opgenomen die te maken hebben met film. Zo hebben Van Kooten en De Bie in de uitzending van 11 juni 1978 Simpelfilm BV opgericht en zijn ze bezig zijn met de opnames van de verzetsfilm "Beatricks". Op 9 februari 1983 is de documentaire "Juinen Bezuinigt" te zien van Ruurd Hekking. En op 12 november 1989 zien we Tonny Kaye (ex-Yes) die de soundtrack opneemt voor de nog te maken speelfilm van Frank de Kort.

Beroemd is natuurlijk ook het begrip "kneukfilm", dat door Jacobse en Van Es wordt geïntroduceerd op de video "Vier vuisten op één buik" (1980). Op deze video zien we Jacobse en Van Es ook bezig met de opnames van de first class horror picture "De maagdenzuigers". De twee scènes zijn ook te zien op Ons Kijkt Ons 4.


Wim de Bie
Wim de Bie heeft, voor zover ons bekend, nooit aan een speelfilm meegewerkt.

Wel heeft hij op zijn weblog aangegeven dat hij heel graag Professor Lupardi zou willen spelen bij de verfilming van Kapitein Rob en het geheim van Professor Lupardi. Hoe serieus deze open sollicatie was, blijft een open vraag. De rol ging uiteindelijk naar Arjan Ederveen.


Kees van Kooten
Kees van Kooten heeft aan drie speelfilms meegewerkt. Hij heeft het scenario geschreven voor Geen Paniek (1973), een film van Ko Koedijk met in de hoofdrollen Johnny Kraaykamp en Rijk de Gooyer. In 1983 speelt hij een kleine rol, als de Vieze Man, in Vroeger Kon Je Lachen van Bert Haanstra. Van Kooten speelt een hoofdrol in Oh Boy! (1991) van Orlow Seunke.

Geen Paniek was een dure film (hij kostte 820.000 gulden), maar werd geen succes. Kees van Kooten was achteraf ook niet tevreden over zijn script, zoals in 1974 valt terug te lezen in De Revisor. Vrijwel tegelijk met de film verscheen een door Emile Lopez tot roman omgewerkte versie van het scenario van Kees van Kooten. De opnamen in de Amsterdamse metro (Dam, Marnixstraat, Munt) zijn gemaakt in Rotterdam. Er zit veel reclame voor DAF in de film. In Geen Paniek worden veel 'wipes' gebruikt; de ene filmscène wordt omgeklapt in de andere.

Naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van Simon Carmiggelt besluit Bert Haanstra een film over de schrijver te maken. Het wordt geen documentaire, maar een verfilming van een aantal van Carmiggelts beroemde Kronkels, onder de naam Vroeger Kon Je Lachen. Een keur van bekende acteurs geeft acte de presence, waaronder Rijk de Gooyer, Kees Brusse en Kees van Kooten (als De Vieze Man).

Oh Boy! is een eerbetoon van Orlow Seunke aan (onder andere maar bovenal) Buster Keaton. Het is een film-in-een-film over het conflict tussen twee acteurs en het conflict tussen de twee personages die deze acteurs spelen. De film kreeg overwegend negatieve kritieken en was ook in de bioscoop geen succes.
Terug naar Thuispagina