Van Kooten & De Bie 15 - Het saaie in de mens


Aflevering: Van Kooten & De Bie 15 - Het saaie in de mens
Uitzenddatum:09-02-1997
Zender: Nederland 3
Uitzendtijd: 19:30 - 19:58
Duur: 26 minuten
Seizoen: Van Kooten & De Bie (1996-1997)

Inhoud
1.Verveling (1) De Bie spreekt met Prof. Dr. Bernard Carotte, (Hoogleraar in de Culturele Sociopsychologie aan de Universiteit van Amsterdam) over de ontkenning van de verveling.
2.De Verveling en de dagtaak H. van der Most (ex-werknemer) zit niet werkeloos achter de geraniums, die een kleine microkosmos vormen. Carotte vindt dat Van der Most nog te veel de verveling verdrijft.
3.De Verveling en de plicht Drechten. J. de Block (burgemeester) en P. van Winkel (directeur GAK) hebben het plan om de werklozen de praalwagens voor carnaval te laten maken. Wie niet meedoet wordt gekort, de beste wagenmakers krijgen een bonus op hun uitkering.
4.Verveling (2) De Bie snijdt een nieuw probleem aan: Verveling tijdens het werk. Getoond wordt een onderzoek van TNO over de gevolgen van de langer wordende Nederlander. Het NOS-journaal maakt er een grapje van. Volgens Carotte komt dit door verveling.
5.De Verveling en de oorlog Hans van Bemel (ex-onderwijzer) heeft geen herinneringen aan zijn jeugd omdat het saai was. De oorzaak ligt volgens Van Bemel bij zijn ouders, die niets gedaan hebben in de oorlog. Van Bemel heeft hierover het boek Niet goed, niet fout kind van saaie ouders geschreven.
6.Verveling (3) Carotte ziet dat de verveling van deze tijd is. Niet het werk is vervelend maar van de verveling wordt het werk gemaakt. Europol bestaat al drie jaar, maar er is voor de werknemers niets te doen.
7.De Verveling en het teveel Marian en Rupert Zwanenburg zouden zorgeloos kunnen leven na de verkoop van het bedrijf. Rupert lijdt aan een ernstige vorm van de Ziekte van Niets, die infantiele vormen kan aannemen. Rupert volgt een anti-vervelingstherapie en trekt er met lotgenoot Maarten van Wijk (erfgenaam van de Van Wijk miljoenen) af en toe een paar uurtjes op uit.
8.Verveling (4) Al ons menselijk handelen komt voort uit de bestrijding van de verveling. Hoofdofficier Vrakking geeft vervelingssignalen af door non-verbale communicatie.
9.De Bie sluit het themaprogramma af, tot teleurstelling van Carotte, die er de hele avond voor uitgetrokken had.
Typetjes
Kees van Kooten, Wim de Bie, prof. dr. Bernard Carotte, H. van der Most, J. de Block, P. van Winkel, Hans van Bemel, Marian Zwanenburg, Rupert Zwanenburg, Maarten van Wijk
 
Trefwoorden
 
Artikelen en recensies