Van Kooten & De Bie 19 - God noch gebod


Aflevering: Van Kooten & De Bie 19 - God noch gebod
Uitzenddatum:09-03-1997
Zender: Nederland 3
Uitzendtijd: 19:30 - 19:58
Seizoen: Van Kooten & De Bie (1996-1997)

Inhoud
1.Van Kooten en De Bie over de thema’s van de afgelopen week. De Boekenweek is volgende week, het thema is Mijn God.
2.Populering – Televisie in de rechtszaal. De persofficier en rechter (mr. Devaux) nemen de zittingsprocedure met camera’s, vooraf door. De persofficier tracht Devaux ervan te overtuigen zich niet door de camera’s te laten beïnvloeden. Ter zitting blijkt de rechter plat taalgebruik te hanteren om maar modern over te komen.
3.Van Kooten en De Bie over Bolkenstein, Kok die boven zichzelf uit groeit. De Bie is bang dat als Kok iets overkomt, het poldermodel ploft in elkaar ploft. Van Kooten denkt dat het boeken- thema beter Mijn Kok had moeten zijn. De Bie vindt het bij het CDA leuker, 10 potentiële leiders lekker bakkeleien.
4.D. van Agt (oud-premier) zegt dat het miserabel gesteld is met het CDA. Yvonne van Rooij heeft H.J. van Vlist (senator CHU) gezegd dat hij het CDA belichaamt. Hij zou graag Van Rooij als lijsttrekker willen zien en verwacht dan door haar als interne adviseur te worden gevraagd.
5.Thematisering – Jan Willen Terhorst (auteur Nederlands Vloekenboek) had tijdens deze boekenweek zijn boek in de winkels willen hebben. Juist God wordt in vloeken veel aangeroepen. Terhorst denkt dat de Bond tegen het vloeken achter het niet tijdig verschijnen van zijn boek zit, terwijl men juist in zijn boek na kan gaan of een woord een Godslastering is.
6.De Positivo’s (relizangers) zijn uitgenodigd om op te treden op het boekenbal. Dankzij het boekenthema Mijn God zijn ze maar liefst 16 keer geboekt. Zij zingen “Onze God is de beste”.
7.Van Kooten en De Bie demonstreren een paar alternatieve gezondheidsapparaatjes. De Bie wil het liever over de euronorm van Duitsland hebben en is bang dat we straks allemaal het haasje zijn.
8.Normering – Dhr. de Boer (euronormering – De Europese Commissie Nieuwe Normen Consumptieve Chocolade) komt bij Bakkerij Besse controleren hoeveel hazen er in de winkel staan. Naast de hoeveelheid, is ook de ruimte tussen twee paashazen, genormeerd. Paashazen op motoren, met trommels, in auto’s en geweren zijn verboden. De paashaas mag maximaal 6% van zijn eigen gewicht in een mandje torsen. De Boer neemt ter controle een haas mee, de bakker in verwarring achterlatend. Buiten eet De Boer zijn haas op.
Typetjes
Kees van Kooten, Wim de Bie, mr. Devaux, H.J. van Vlist, Jan Willen Terhorst, Positivoos (Karel en Leo), dhr. Besse, dhr. De Boer, persofficier
 
Trefwoorden
 
Artikelen en recensies