Van Kooten & De Bie 13


Aflevering: Van Kooten & De Bie 13
Uitzenddatum:01-02-1998
Zender: Nederland 3
Uitzendtijd: 20:30 - 20:55
Duur: 25 minuten
Seizoen: Van Kooten & De Bie (1997-1998)

Inhoud
1.Chr. Dallinga (Directeur Beheer) geeft commentaar op het onderzoek van FNV-Bondgenoten, waaruit blijkt dat er teveel wordt overgewerkt, hetgeen tot stress leidt en uiteindelijk tot ziekteverzuim.
2.Van Kooten is ziek. Terwijl De Bie de stress bestrijdt met een anti-stressbal, besteedt hij aandacht aan het feest voor de verjaardag van de koningin. De Spaanse koning Juan Carlos omhelst Beatrix stevig. Maria Henneman (NOS-journaal) is gekleed voor het bal maar werd niet toegelaten.
3.Lerarenprotest - Op de Prins Friso Havo in Ter Weksel staken de leraren tegen de toenemende werkdruk en werden de leerlingen naar huis gestuurd. Iedereen, behalve J. Oskam (leraar Nederlands), die sinds hij de klas zijn gang liet gaan, geen last meer kreeg van de werkdruk. Buiten protesteert O. den Beste (oud-leraar Duits) tegen het feit dat de scholen de leerlingen vrijaf geven om tegen werkdruk te protesteren, terwijl ze dat vroeger zo niet noemden, maar het Den Beste uiteindelijk wel zijn baan kostte.
4.De Bie heeft ook speelgoeddieren om in te knijpen. Bij de VVD ligt de stress hoog: zij knijpen in echte biggetjes. Frits Bolkenstein heeft de ambitie om minister-president te worden en als Churchill ook de nobelprijs voor de literratuur te winnen. De Bie over de mensen die van Melkert er vlak voor de verkiezingen er in beleving net iets op vooruit gaan. De Bie pakt een opblaaspop die stressverlagend zou werken en gaat ermee naar de antistresskamer.
5.Dallinga loopt zijn ronde door het gebouw en treft dhr. Huigen achter zijn bureau aan met een antistress-pinguïn in zijn hand. Huigen wordt ontslagen. Dallinga schrikt als hij de anti-stresspop ziet.
6.The making of beatricks [11 juni 1978] - Uit het archief van Van Kooten en De Bie komen de werkopnamen de speelfilm Beatricks, over de rol van beiden in het verzet tijdens WOII. Scènes op het strand met Rijk de Gooyer, die alle Duitsers in deze autobiografische film speelt. Scène in Amsterdam met Koot en Bie als regisseurs. Gesprek met beiden over hun film en de gebeurtenissen. Fragment uit de film, waarin een ontmoeting van Koot en Bie met een jonge Beatrix in Canada centraal staat.
7.De Bie over H. Lammers (waarnemend burgemeester Groningen) over de rellen in die stad. Volgens De Bie de meest relaxte, ontstresste man van Nederland.
8.Dallinga sluit voortijdig af en neemt de anti-stresspop mee naar huis.
Typetjes
Kees van Kooten, Wim de Bie, Chr. Dallinga, J. Oskam, Otto den Beste, Frits Bolkestein, dhr. Huigen
 
Trefwoorden
 
Artikelen en recensies