De Bunker van De Bie: Berichten uit het Laagveen 3


Aflevering: De Bunker van De Bie: Berichten uit het Laagveen 3
Uitzenddatum:11-04-1999
Zender: Nederland 3
Uitzendtijd: 22:50 - 23:15
Duur: 25 minuten
Seizoen: [Wim de Bie] Spreker: Wim de Bie / De Bunker van de Bie (1998-1999)

Inhoud
1.Fragment uit de uitzending Op hun Pik Getrapt (04-12-79), waarin De Bie de natuur onderzoekt en aangeeft dat hij er maar weinig van afweet.
2.Vervolgens De Bie in 1999 die de natuur onderzoekt. Wim gaat zijn bunker met internetverbinding in.
3.Lex De Bie (professor) ergert zich aan het feit dat Wim publiekelijk zij onwetendheid over de natuur etaleert.
4.De Bie is in zijn boek met een nieuwe Lex en een nieuwe vrouw van Lex begonnen. Lex is nu Prof. Dr. L. de Bie, Hoogleraar internationale communicatiewetenschappen. In zijn instituut doet hij AVO (Audio Visual Otherwise) onderzoek. Zo voorspelde Lex al tien jaar geleden de neusloze auto. Deze auto's zijn meer in zichzelf gekeerd.
5.De Bie gaat terug naar de bunkers uit zijn jeugd in Den Haag. Als al die bunkers zouden worden uitgegraven kan men er twintigduizend vluchtelingen in opvangen. De liefde voor de bunkers deelde De Bie met zijn vader. De Bie vertelt over het schuurtje van zijn vader en laat een foto zien waar hij en z'n vader voor een bunker staan.
6.Lex de Bie geeft aan dat als zijn broer jeugdverhalen vertelt, dat dit ook over hem gaat. Niet Wim, maar hij staat op de foto. Het schuurtje staat bij Lex in de tuin. Lex onderzoekt de soorten hutjes op een foto van een vluchtelingenkamp.
7.De Bie geeft gehoor aan een oproep voor een protest tegen het bombardement van ServiŽ door de NATO met het gedicht 'Zeg verdomme tegen de bommen'.
8.Lex bestudeert de Nederlandse pers in oorlogstijd. De pers doet aan niet-collectieve oorlogspropaganda en is daarmee "neusloos". Lex vergelijkt beelden van Winston Churchill met die van Frank de Grave, minister van defensie.
9.De Bie oefent voor zijn optreden bij de JoegoslaviŽ-gala's.
10.Lex en zijn vrouw Titia gaan op zoek naar een nieuw tuinhuisje. Lex veinst dat men met alle tuinhuisjes in Nederland het vluchtelingenprobleem kan oplossen. Hij wil daar niet aan meedoen door zelf een huisje te kopen (laten ze die tuinhuisjes maar naar Kosovo en BosniŽ sturen) - maar eigenlijk wil Lex gewoon zijn oude tuinhuisje niet kwijt. Lex besluit in het oude huisje een boek te gaan schrijven over zijn broer Wim.
11.Wim declameert de tweede strofe van zijn anti-oorlogsgedicht, maar hij vindt het retorisch en scheurt het kapot. Vervolges declameert hij een tweede gedicht: "Oorlog begint met holle woorden." Dan stopt hij met oefenen voor de JoegoslaviŽ-gala's. Hij denkt aan Lex die het individualisering van het schuldgevoel zou noemen. Mensen kunnen zelf geld overmaken voor de vluchtelingen.
12.In het pikkedonker verteld De Bie opgewonden dat hij een wilde zeearend heeft gezien. Hij gaat het nieuws op internet zetten.
Typetjes
Wim de Bie, Lex de Bie, Titia de Bie
 
Trefwoorden
 
Artikelen en recensies