De Bunker van De Bie: Berichten uit het Laagveen 8


Aflevering: De Bunker van De Bie: Berichten uit het Laagveen 8
Uitzenddatum:16-05-1999
Zender: Nederland 3
Uitzendtijd: 22:50 - 23:10
Duur: 20 minuten
Seizoen: [Wim de Bie] Spreker: Wim de Bie / De Bunker van de Bie (1998-1999)

Inhoud
1.De Bie is klaar met zijn boek. Het wordt opgestuurd naar de uitgever. De Bie gaat weg uit de bunker: zijn natuurkennis is niet echt verbeterd, maar zijn boek is af. Van een roman over een broer is het een roman over drie broers geworden. Maar Nick heeft zijn hart gestolen.
2.Nick (oud-tatoeŽerder) is gestopt met zijn zaak in Amsterdam, die door zijn dochter Saskia is overgenomen en gaat bij haar op de koffie. Als echte Hagenees die in Amsterdam woont, voelt hij zich nog steeds toerist. Zelfs intellectuelen hebben bij hem tattoo's laten zetten.
3.Martin is volgens Wim het onsympathiekst geworden. Martin de Bie (claimvorderaar), heeft het manuscript gelezen en stuurt vanwege vermeende beschuldigingen aan op een verschijningsverbod op het boek van Wim de Bie. In het boek staat dat hij zijn vrouw Tamira gekocht zou hebben. Ook Nick de Bie is boos over het boek. Zo zou hij volgens Wim incest hebben gepleegd met Saskia. De Bie legt uit dat de een roman altijd een verheviging is van de werkelijkheid. Martin besluit tot het oprichten van de BAR (Belangenvereniging van Achtergestelde Romanfiguren). Slachtoffers van de verbeelding van de schrijvers. Hij noemt diverse personages uit bekende boeken, die besloten zouden hebben om een zaak aan te spannen tegen de schrijvers van het boek waarin ze voorkomen. Zelf heeft hij schadeclaims van miljoenen ingediend.
4.De Bie pakt zijn spullen en sluit de bunker af.
5.Het Hutje van De Bie: berichten uit het zand. De Bie trekt een klein hutje in, verstoken van elk gemak. Hier gaat hij een novelle schrijven over zijn zuster Loes.
6.Loes de Bie zit zoals gewoonlijk doelloos en depressief voor het raam. Met de invoering van functioneringsgesprekken en werknemerstrainingen op werk is het misgegaan en heeft ze haar baan verloren. Lex de Bie vertelt samen met zijn vrouw Titia over Loes en over de onzinnigheid van functioneringsgesprekken. Ze krijgen ruzie. Wim twijfelt of dit wel een novelle zal worden. Hij neemt vanuit zijn hutje afscheid tot na de zomer.
Typetjes
Wim de Bie, Martin de Bie, Nick de Bie, Saskia de Bie, Lex de Bie, Titia de Bie, Tamira de Bie
 
Trefwoorden
 
Artikelen en recensies