Simplisties Verbond 32 - Een hele avond Simplisties Verbond


Aflevering: Simplisties Verbond 32 - Een hele avond Simplisties Verbond
Uitzenddatum:23-12-1976
Zender: Nederland 1
Uitzendtijd: 19:05 - 21:35
Duur: 150 minuten
Seizoen: Simplisties Verbond (1976-1977)

Inhoud
1.Deel 1: Een weg van hier
2.1. Voor het kind:
3.Het toneelspel "Rubovia" met tuinman Harkema en baron tot in de Puntjes.
4.Poppenspel met de stemmen van Van Kooten en De Bie.
5."Toespraak" van Van Kooten en De Bie.
6."Pauzefilmpje", met Van Kooten en De Bie die voor de haard de nieuwjaarskaarten bekijken.
7.2. Over de helft:
8.Programmaonderdeel waarin de directeuren van Het Simplisties Verbond Europa afreizen om aan "wijze mannen" raad te vragen bij hun zoektocht naar de waarheid. Tijdens hun reis gebeuren er echter geheimzinnige dingen. Zo worden onder andere in Londen de schoenen van Van Kooten gestolen en blijkt op het eiland Man hun geluidsman een spion voor de Evangelische Omroep te zijn. Aan het slot van ieder gesprek vinden ze middels boeken aanwijzingen voor hun volgende "wijze man".
9.In Amsterdam op bezoek bij prof. dr. H. van Praag. Hij memoreert diverse grote filosofen en geleerden (onder andere Marx en Aristoteles).
10.In Londen bij prof. Magnus Pyke over de problemen in de wereld met het voedsel.
11.Op Mallorca met Anton Zischka, publicist, over zijn optimistische kijk op de toekomst, zowel voor de economie als het milieu.
12.Op het eiland Man met John M. Allegro, taalwetenschapper, over het ontstaan van God en religie bij de vroegste mensen en wat voor rol giftige planten en vooral paddestoelen daarin hebben gespeeld.
13.Deel 2: De twee kanten van de keerzijde
14.1. Abracadabra. Een persiflage op een actualiteitenrubriek, met de volgende onderwerpen: enkele mededelingen met betrekking tot het eten van de vliegenzwam, verslag van schrijver Gerben Hellinga vanuit Central Park te New York, onder andere over de stand van zaken rond de vliegenzwam in de VS, reportage over een kunstveiling in het Stedelijk Museum te Amsterdam, waarbij prof. Joseph Ischias advies geeft. Hij werkt er eigenhandig een tekening van Lucebert en een borst van een blote dame bij. De reportage wordt ingeleid met beelden van de opening door Anne Vondeling.
15.2. De Dienstlift. Eenakter van Harold Pinter naar een vertaling van Barbara van Kooten over de onderlinge verdraagzaamheid van de huurmoordenaars Guus en Ben, die in een onbekende ruimte op een nieuwe opdracht zitten te wachten.
16.3. Hulpactie voor zwakzinnigen in Engeland. Van Kooten en De Bie bezoeken in het Saint Lawrence Hospital Joey Deacon en zijn drie vrienden, die een boek hebben geschreven. De opbrengst van het boek was niet genoeg voor een aangepast huis op het hospitaalterrein. Het Simplisties Verbond start een actie om alsnog de ontbrekende 60.000 op te halen.
17.4. Een waarlijk samenzijn. Persiflage op een moderne religieuze bijeenkomst met twee goeroe's van een religieuze sekte. Deze religieuze beweging vindt zijn oorsprong in de verheerlijking van de Amanita Muscaria (vliegenzwam) en in de bijeenkomst is er naast preken ook ruimte voor samenzang.
Typetjes
Kees van Kooten, Wim de Bie, tuinman Harkema, Baron Tot in de Puntjes, prof. dr. Joseph Ischias, Guus en Ben, goeroe's van de Amanita Muscaria
 
Trefwoorden
 
Artikelen en recensies
Leeuwarder Courant, (Aankondiging, 14-12-1976)
Leeuwarder Courant, (Aankondiging, 22-12-1976)
Leeuwarder Courant, (Aankondiging, 23-12-1976)
Leeuwarder Courant, (Recensie, 24-12-1976)
Leeuwarder Courant, (Artikel, 05-01-1977)