Van Kooten en De Bie sloegen weer toe! (1) - Twee jongens uit Den Haag


Aflevering: Van Kooten en De Bie sloegen weer toe! (1) - Twee jongens uit Den Haag
Uitzenddatum:05-02-2012
Zender: Nederland 2
Duur: 49 minuten
Seizoen: Van Kooten & De Bie (1973-nu)
DVD: [hele aflevering]

Inhoud
-Kees van Kooten en Wim de Bie laten, ieder afzonderlijk, hun archief en opslagruimte zien waarin materiaal van hun tv-programma's is opgeslagen, zoals kostuums, rekwisieten en scripts. De Bie trekt in zijn opslagruimte het kostuum van de Duitse leraar aan. Verder tonen zij plakboeken, fotoboeken en notitieboekjes, waarin o.a. schetsen van het Simplisties Verbond-logo te zien zijn.

Samen keren ze terug naar hun middelbare school, de Dalton School in Den Haag, waar ze elkaar hebben ontmoet en waar beiden voor het eerst op de planken stonden. Beiden spelen in de schoolgang na hoe Van Kooten op school De Bie voor het eerst zag.

Aan de orde komt: hun enorme oeuvre (ongeveer 800 uur aan televisie); hun Haagse afkomst uit de meer volkse buurten; hun artistieke voorbeelden Wim Kan en het Haags studentencabaret; hun eerste cabaretprogramma in 1959; hun eerste reisje naar Parijs waar zij hun best deden op Parijzenaars te lijken; het succes van hun Klisjeemannetjes; hun aandeel in 'Hadimassa' waar zij samenwerkten met Dimitri Frenkel Frank; Hans Keller die hen in 1972 vroeg voor het VPRO-programma 'Het gat van Nederland', waarmee ze definitief bij de VPRO terechtkwamen; Het Simplisties Verbond dat in 1974 begon als parodie op de jaren 70-beweging; het ontstaan van de typetjes in samenspraak met grimeur Arjen van der Grijn; de typetjes Jacobse en Van Es die Van Kooten achteraf geen warmte en dramatische ontwikkeling vindt hebben. Als Jacobse en Van Es filmden zij destijds in een barak pal naast de barak waar, zo bleek later, de ontvoerde Freddy Heineken vastzat.

Typetjes
 
Trefwoorden
 
Artikelen en recensies
VPRO Gids, (Terugblik, 04-02-2012)