STOZOO

Uitzenddatum:22-04-1976
Duur op televisie:14 minuten en 51 seconden
Te zien op:Ons Kijkt Ons 16
Duur op dvd:6 minuten en 42 seconden
Noot:

De STOZOO, een parodie op het Veronica programma "Veronica in het land".

Een kort overzicht van de geschiedenis van de stofzuiger. Het begon allemaal met stoffer en blik: geruis met de hand en veel wilde haren, maar ook gezellig. Toen de electriciteit werd uitgevonden volgde de stofzuiger al snel. En op 21 april 1960 besloten een paar energieke stofzuigerhandelaren Hilversum eens te gaan schoonzuigen. En zo kon je de radio aan hebben staan en ineens een stofzuiger voorbij horen komen. Dit mocht echter niet van de PTT en regering: er werd links en rechts teveel weggezogen. De stofzuiger moest het zwijgen worden opgelegd. Maar het volk was gewend geraakt aan het geluid van de stofzuiger en kwam massaal in opstand. En omdat in een democratie niet alleen de meeste, maar vooral de hardste en jongste stemmen tellen, mag er nu legaal worden stofgezogen, door de STOZOO (Stofzuiger Omroep Organisatie).

Presentator Joop kondigt de populairste stofzuiger uit Duitsland aan: de Excelsior Supra met "Es gibt staub in mein Herz".

Presentator Ted vertelt dat de STOZOO nog maar een kleine omroeporganisatie is, maar dat dat kan veranderen, dankzij u. U kunt bellen met de STOZOO om lid te worden. Vier hele bekende Nederlandse stofzuigers zullen de telefoontjes aannemen. En alsjeblieft alleen bellen om lid te worden en geen vragen over maximum vermogen en waar je de zakken kunt kopen.

Joop kondigt de volgende stofzuiger aan. Hij heeft al enorme hopen gezogen, maar blijft nog steeds zuigen. Momenteel nummer 5 in de Nationale Stof Veertig: Handy Electro met "I've got it all in the bag".

Ted vertelt dat minister Van Doorn van CRM niet van stofzuigers houdt en dat ie alles met de stofdoek en met stoffer en blik doet. Daarom kreeg de STOZOO eerst ook geen zendmachtiging, maar nu dan toch weer wel. Vervolgens een fragment van minister Van Doorn waarin hij met veel woorden niet uitlegt waarom hij van mening is veranderd.

De STOZOO houdt zich niet alleen bezig met stofzuigers vertelt Joop. In de rubriek STOZOOTAAL (samentrekking van STOZOO en totaal) wordt aandacht aan andere zaken, met name aan sport. Een fragment van een gesprek tussen Ernst Happel en Theo van Duivenbode naar aanleiding van de komende wedstrijd Nederland - BelgiŽ (op 25 april 1976). Happel wordt gevraagd om de vermoedelijke opstelling van BelgiŽ te geven.

In STOZOOTAAL wordt ook veel aandacht besteeds aan de stofzuigende en werkende jeugd, omdat de STOZOO dankzij hun groot is geworden. Een fragment van een jongere die klaagt dat hij geen vrijwillegerswerk kan doen omdat hij dan zijn uitkering kwijtraakt.

Terug naar stofzuigers. Joop gaat een leuke quiz organiseren, een quiz met vragen. Tweede gekke punt is dat de mensen er aan mee kunnen doen. Er veel leuke prijzen, zoals een plintzuiger voor de kleine kieren, een drempelzuiger, een grote borstelzuiger, een kleine borstelzuiger, kortom: teveel om op te noemen. Ook maak je kans op een maand gratis zakken of een bekende Nederlander die je hele huis komt zuigen. Wat moet je weten voor deze quiz? In grote trekken: aap noot mies, tot tien tellen en abc, maar hoeft niet in de juiste volgorde. Gewoon een kaartje sturen naar Joop Geeft Een Hoop in Hilversum.

Joop kondigt de volgende stofzuigers aan, die net zijn binnengevlogen uit Amerika waar ze een hoop stof hebben doen opwaaien. Vanaf morgen, gesponsord door de STOZOO, op de huishoudbeurs met een te gekke zuigshow: The Dust Machine met "Do it in the corner, baby".

Ted is nog even terug in de telefooncentrale van de STOZOO want er wordt wat afgebeld. Hij heeft even een gesprek met stofzuiger Toppie S. En blijf vooral bellen met de STOZOO zodat de STOZOO meer zendtijd krijgt.

Joop en Ted bedanken de medewerkers van de NOS voor hun fenomenale medewerking. Ze weten niet wat ze verder moeten zeggen, maar ze hebben nog een heleboel te zeggen. Maar wat ze vanavond willen zeggen kan niet beter gezegd worden dan hoe de stofzuigers het zeggen. Daarom in de STOZOO finale: alle stofzuigers met het geluid van morgen.


Terug naar DVD
Terug naar Uitzending