Het Gala van het Gouden Hoofd

Titel:Het Gala van het Gouden Hoofd
Release:8 november 2012
Speelduur (minuten):176
Tracks:1
Klik hier voor een overzicht van de scènes.


Het Gala van het Gouden Hoofd
In de tachtiger jaren van de vorige eeuw bedoelde Het Televisiegala een stijlvolle totaalgebeurtenis te zijn, die zich live voltrok in een speciaal gebouw studiodécor. De presentatoren, altijd keurig om beurten pratende mannen en vrouwen, droegen avondkleding en het publiek deed, ongemakkelijk in zijn goede goed, alsof het er losjes bijzat.
Welk doel zo'n giga glittergala ook heette te dienen - eromheen hing steevast de verdenking van doorgestoken kaarten, een gemanipuleerde stemming of een profijtelijke verstrengeling van de belangen der omroepen, platenmaatschappijen, kledingmagazijnen en bierbrouwers.
Altijd waren er strubbelingen voor, tijdens of na het gala.
Nooit sprong de verhoopte vonk over op de kijkers thuis. Integendeel: na een overdreven energieke start zakte de feestelijke televisieavond doorgaans ineen als de bekende plumpudding.

Het spreekt vanzelf dat ook Het Gala van het Gouden Hoofd niet verschoond is gebleven van deze euvelen: anders had je de parodistische gala-avond van het Simplisties Verbond ook niet geslaagd kunnen noemen. Gelegenheidspresentatoren Van Kooten en De Bie stuntelen in een stortvloed van typetjes, variétéacts, bewerkte kerstliederen en falende décors in de hoop een einde te maken aan het wezenloze glittergegala.

Geholpen heeft het niet. Ook nu nog tieren de Gouden Gala's welig: het Gouden Televizierring Gala, het Gala van de Gouden Schoen, het Edison Gala, het Pink Ribbon Gala, het Gouden Kalveren Gala enzovoorts, enzovoorts...

Uit de destijdse pers:

'Bij een gala kun je doorgaan met de dingen waar je mee bezig bent. Dat kon hier drie uur lang niet'

'Mag je in Nederland de vraag opwerken of Van Kooten en De Bie op deze wijze niet aan het overleven zijn?'

'Drie uur 'Gouden Hoofd' was een overdaad van het goede, ik had volgaarne aan de handrem getrokken, diverse onderdelen hadden moeten sneuvelen, bij meer afstandelijkheid van de makers.'

 

Herkomst
Het Gala van het Gouden Hoofd werd uitgezonden op 24 december 1984.

 

Verantwoording
Camera:Paul van den Bos
Geluid:Roel Bazen
Grime:Arjen van der Grijn
Montage:Ot Louw
Studioregie:Jop Pannekoek
Produktie:Maud Keus
DVD authoring:i-Frame
Doos design:Piet Schreuders

Terug